Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма териториална опасност за България. Целта е друга.

Въоръжените сили на Българската армия са в центъра на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на 27 април. Темата е"Развитие на въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност", но представлява интерес какво съдържа и как ще се коментира и  доклада от военния министър Ненчев, който е за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г.И от тук отправката и за перспективите и за препоръките и за парите, които се искат в разговор с проф. Димитър Йончев – експерт по национална сигурност.

Дали сте имали възможност да се запознаете с този доклад, който е подготвен от министър Ненчев, тъй като  в този доклад боеспособността на Българската армия пада на критичния минимум и това е признато в доклада, поне казаното беше от председателя на парламентарната група генерал Михов?

Димитър Йончев: Ще видим как ще завърши този Консултативен съвет, но тук интересното не е състоянието на Българската армия, колкото онова, което се заключава в загадъчните думи „в светлината на актуалната среда на сигурност”, защото актуалното състояние на средата на сигурност всъщност е едно все по-засилено противопоставяне на Запада срещу Русия и специално на Съединените щати, в което има много дрънкане на оръжие, демонстрация на сила, натиск, в общи линии недоброжелателни отношения, които напомнят за едни отминали времена. 

И макар, че на мен ми се струва, че не се готвим за война, готвим се за такъв политически натиск, в който и ние участваме и това разбива всъщност тъканта на Стария континент, защото бъдещето на Европа не е в конфликта с Русия, а в сътрудничество с всички страни. Разбирам, че целта е по-скоро да се махне Путин и да се получи една по-послушна Русия, за да се контролират нейните отношения със Запада, тъй като тя сега не влиза в схемите на Щатите. 

Тъй че дееспособността на нашата армия въобще не се е променила от последните 20 г. откакто ние системно я намаляваме, но тя не ни е необходима Бог знае за какво – ние нямаме териториална опасност някаква за нашата цялост – стоим в рамките на НАТО, участваме в мисии, сега в момента благоразположени сме към политиката на Щатите – правим каквото те пожелаят, тук ни посещават специалисти, сменяме шефове на служби, в общи линии показваме едно пълно съгласие с тяхната политика в Източна Европа и не бих казал, че това е трагедия или е нещо, което би трябвало да ни отчайва, просто ние сме си такива – ние не сме чехи, не сме унгарци, ние сме българи – това сме ние в момента и така правим.

 Аз не вярвам, че в състава на Консултативния съвет някой ще разсъждава по тоя начин, както аз ви казвам в момента. Там ще се приказват така закръглени приказки, ще се говори колко е важно, колко е нужно, как трябва да се отделят пари, каква сериозна е отговорността и как нищо не е срещу никого насочено и т. н. и в тая беднотия ще трябва да отделяме пари и за тая политика.

Р. П.: Малко по-конкретен можете ли да бъдете – как може да се осъществи това, какво трябва да се прокара на този Консултативен съвет?

Д. Й.: Ами да се похарчат нови пари, но Консултативният съвет е такъв орган, който няма никакви права – той не може да премести един лев от единия край на масата на другия, както и президентът – това е представителна власт – този съвет му е даден, за да може да следи състоянието и да води един разговор за сигурността с обществеността. 

Фактически, ако трябва да гледаме конституционната задача на този съвет е да успокои обществото, че сега ще се похарчат пари и ще се повиши боеспособността на армията, реално да успокои съюзниците, че ние участваме заедно с тях, правим всичко, което те искат от нас така, че би трябвало да имаме коректно отношение – ние сме добри членове на НАТО. Макар че това не са решения на НАТО, за които говоря, това е по-скоро политика на Съединените щати, в НАТО нещата се вземат консенсусно, там далеч не всички са един акъл. 

Така че в момента Консултативния съвет може да разговаря с вземащите решения, да ги движи в направление похарчете определени пари – трябва да закупим такава и такава техника и те най-вероятно ще се съгласят, не е решението на съвета, което определя похарчването на парите. Там е мястото, където се меси така да се каже проблемното тесто, създава се образът на ситуацията, на заплахата, на реалните действия, на очакваните резултати, това е мястото, където се обговаря политиката, но не се прави.

Цялото интервю с проф. Димитър Йончев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55