Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес все още "пести" от средства за безопасност

Срещу датата 28 април в календара е записано, че това е световен ден за безопасност и здраве при работа. Традиционно пред такива дни се появяват различни статистики, анализи, коментари – това се случва всяка година. За съжаление от тези, които бяха огласени преди днешния ден става ясно, че трудовите злополуки се увеличават в България. 

Няколко данни – за първото тримесечие на 2015 г. – увеличение на общия брой произшествия – 677 спрямо 603 за същия период  на миналата година -  74 злополуки повече. През 2014 г. броят на злополуките с фатален край е 118. Според шефа на КТ"Подкрепа" Димитър Манолов причината за увеличаващия се брой на трудови злополуки е " издигането на печалбата над всичко".

Манолов не отрича вината и на самите работници за злополуките, тъй като те се съгласяват да работят в сивата икономика или пък не ползват осигурените от работодателя предпазни работни средства. Не всяка злополука се декларира – декларират се само смъртните и тези, които водят до инвалидизиране – още една обезпокояваща констатация пак от синдиката.

От Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ открояват сред факторите, които водят до стрес на работното място, липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни – това специално го прочитам, защото пък стресът е даден като един от основните причинители на разсейване, трудови злополуки и нерядко с фатален край. 

Според КНСБ превенцията е най-ефективният начин за управление и справяне с рисковете за здравето и живота на работещите. Можем още да четем, да даваме примери – само това, което се случи с рухналия върху четирима работници хотел край морето е един от най-драстичните примери, що се отнася до стреса той е пък сред основните причини на това, което извърши акушерката в една болница с четиридневно бебенце в София.

Сега  ще погледнем към манталитета на работодателите, работниците и онези предпазни средства, не само като каски и обувки с твърди бомбета, които пазят на работното място от злополука, а наистина като правила и умения да се работи и да се управлява модерно. 

Ще направим това с председателя на управителния съвет на фондация „Център за безопасност и здраве при работа” Владимир Глухов – търговски директор  на най-голямото предприятие в България, което произвежда предпазни средства за работното място.

Р.П.: Каква е вашата оценка на това как работи българина и защо статистиката- уви-  негативна, расте от година на година?

Владимир Глухов: В повечето от случаите вина носи и самият работник, но работодателите, доста голяма част от тях, обикновено се стараят да вземат минимума, който ги задължават наредбите да предпазно облекло и лични предпазни средства по-скоро като страх от институциите, отколкото като разбиране, че работника трябва да е обезопасен на работното място.

Р. П.: Обикновено се питаме и друго – къде сме ние, защото ясно е, че в незавидно положение е българският работник в сравнение с по-развитите предприятия, с по-развития пазар в, да речем, европейските страни.

В. Г.: Последните години може да се каже, че има промяна на нещата, може би след европейските програми, които имаше миналата година за безопасност и здраве при работа, за подобряване на условията на труд, както и това, че доста инвеститори в България пренесоха своя опит от западните страни, от европейските, и ги прилагат в България. Тук също имаме чудесни условия на труд в много наши предприятия. Не случайно нашата фондация, за да популяризира тези предприятия и за да им отдадем заслуженото на тях и да служат като пример организира и годишни награди по безопасност и здраве при работа, с което се стараем да стимулираме тези, които наистина правят нещо да получат някакво признание, в което да се стараят още повече и наистина да бъдат пример за останалите предприятия. Така, че вече 5 г. нашата фондация дава такива стимулиращи награди...

Цялото интервю с Владимир Глухов чуйте в прикачения файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12