Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1150 години християнска България честваме днес

| обновено на 02.05.15 в 09:12

В Плиска се проведоха тържествата по повод 1150 години от покръстването на българския народ. Божествена света литургия отслужи патриарх Неофит, в съслужение с митрополитите на Българската православна църква и с гостите от всички поместни православни църкви, дошли у нас за събитието.  Поканени бяха представители на  Константинополската патриаршия, на Александрийската патриаршия, на Антиохийската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия, на Руската патриаршия, на Грузинската, Сръбската и Румънската патриаршия, както на Кипърската православна църква и на Eладската православна църква. От Руската православна църква ще пристигне Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация. 


Премиерът  Бойко Борисов получи най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис Покръстител” първа степен. Това стана в Голямата базилика на Плиска.  Орденът беше връчен на Борисов от патриарха и софийски митрополит Неофит.


По-късно Борисов обяви, че за разкопки в Плиска правителството ще отпусне 500 000 лв. като парите  може да се увеличат, след като в хода на работата, по думите му  „започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите“. Премиерът изчисли, че за да се превърне старата столица на България в цялостен археологически обект са нужни около 8 млн. лв. Борисов добави, че е получил искания за средства за възстановяване на много църкви и манастири.  


На честванията в Плиска присъства и президентът Росен Плевнелиев. В коментар пред журналисти той критикува решението на Светия Синод Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите при отслужване на литургии от духовниците в цялата страна. Според държавния глава това създава риск християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.  "Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение", каза президентът на републиката.  


Междувременно, Бойко Борисов използва посещението си в Плиска, за да инспектира строителството на пътния възел Белокопитово – Каспичан, част от магистрала „Хемус“.  Според МРРБ, при добра мобилизация на работата има шанс участъкът да бъде пуснат в експлоатация на 15 август. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11