Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ни е честит Гергьовден!

Паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е  сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на  българите преди 11 века, се чества днес. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от  мюсюлмани. 

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин  на военен трибун. 

Страстен привърженик и защитник на Христовата  вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки  изтезания и е обезглавен през 288 година. Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който  опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си  чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от  най-изявените змееборци /драконоборци/ и конници в  християнството, заради което е избран за светец покровител на  войната и войската. 

В християнската иконография Св.  Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото  му копие е забито в устата на страшен змей. В памет на Св. Георги /от гръцки "земеделец"/ Гергьовден се  почита от народа и като празник на земята, на земеделието и  животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество,  представен е като пръв "змееборец", винаги побеждаващ ламята. 

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали,  сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и  на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата  стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св.  Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза. 

Днес имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка,  Ганчо. 


Храмов празник отбелязва днес църквата „Свети Георги Победоносец” в Пловдив. Храмът се намира в квартал “Мараша”, на ул. “Янко Сакъзов” № 15. Църквата съществува в днешния си вид от 1909 г. и е построена върху съществуваща по-стара църква по проект нa архитект Йосиф Шнитер.

Архиерейска света литургия  отслужи  Знеполския епископ Арсений в храм  „Св. Георги” в Пловдив.  По случай храмовия празник на църквата в Пловдив тук по традиция се стичат именици и миряни. Те се помолиха за здраве на тях и семействата и за добро на българския народ. 

Сн: богослужение в храм


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С панихида бе почетен покойният митрополит Арсений

Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида по повод 18 години от кончината на митрополит Арсений. Беше отслужена и Заупокойна Света литургия в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив.  "Когато срещам изпитания и трудности всякога си спомням за неговия живот, несравнимо по-труден. Той достойно извърши своето божествено призвание в..

публикувано на 13.10.24 в 16:59

В Труд и Войводиново протестираха за по-добър транспорт

Протест блокира за час пътя Пловдив – Карлово , в отсечката от село Труд до кръговото кръстовище за село Строево. Едночасовата блокада доведе до образуване на дълги колони от автомобили и в двете посоки. Поредният протест заради транспортния проблем е породен от това, че предложените до момента варианти за разрешаването му не устройва хората. Те..

публикувано на 13.10.24 в 15:29

Минимален ръст в цените на някои храни

Минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната се наблюдава и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  Цената на кравето сирене се повишава с 0,8 на сто до 11,36 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с..

обновено на 13.10.24 в 08:38

Връчиха наградите за поезия "Добромир Тонев"

На тържествена церемония на Римския стадион бяха наградени победителите в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“.  Участие в него взеха общо 82 млади автори от цялата страна. За втора поредна година журито реши да не се присъжда първа награда. Второто място е за Петрана Петрова от Враца. Третата награда спечели Мария Куманова от..

обновено на 13.10.24 в 08:38

Загасиха напълно пожара в депото в Цалапица

15 часа след възникването на огъня вече напълно е потушен пожарът на регионалното депо за отпадъци в Цалапица, съобщиха от община Пловдив.  Локализираха пожара в депото на Цалапица Цялата тежка техника ще продължи да запръстява превантивно още няколко часа. По билото и откосите на депото са депонирани купчини пръст, за да може да се реагира..

обновено на 13.10.24 в 08:37