Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Апостолова с рецитал в Драмата

Поетичен рецитал на Божана Апостолова под надслова „ Сама и обща ” ще се състои в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив.

  

Известната издателка ще представи личното си творчество, издадено в пет тома от издателска къща „Хермес”. В тях са събрани стихове, автобиографичната „Делнична библия”, съвременни приказки за деца ”Малката Божана” и „Думи от и за” нея. В срещата ще участва и Теодосий Спасосв със своя кавал.  

Божана Апостолова е  български поет, прозаик и издател. През 1992г.  тя основава издателство „Жанет 45”, което  дава предимство на български автори.  Автор е  на 9 стихосбирки,3 романа и 7 книги за деца, преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски чешки и др. езици.  Учредител е на  годишната награда за поезия на името на „Иван Николов”. Създател е на фестивала „Пловдив чете”  и  инициативата „Младият Пловдив чете”. 

За себе си Божана Апостолова казва: „ Знам, че за да оцелееш в такова време, трябва да си белязан с много силен дух, което към мен е Божия милост.” За работата си като издател споделя: „Голямо щастие би било за мен между многото книги, които  издавам,  да се появи нещо силно, изненадващо, значимо.”Между многобройните  награди на Божана Апостолова  са националната награда „Хр.Г.Данов” за „изключителни постижения в областта на литературата, орден "Кирил и Методий” огърлие, орден за заслуги „Петър І”  „Златно перо” на Министерство на културата, „Златна значка” на Националния конвент на експертите , „Аметистова роза” на асоциация „Български книга”, почетен знак на Пловдив.

 За нейното творчество литературният критик проф. Миглена Николчина казва: „Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави?  Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Събира и задава посоки. И пътища.” Румен Леонидов пише: „Поезията  и е странна, избухлива смес от сърдечен смях и стръвна ярост”,  в отзива на  писателят Ивайло Петров  четем: „ Божана Апостолова успява да преодолее суетата си и да сподели с нас някои интимни истини. Така тя разширява границите на своята искреност, а това е много трудно при спомените за преживяното. Вярваме й, защото гледа на себе си и на света с разума на сърцето си.” 

Цялото интервю с Божана Апостолова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

публикувано на 02.08.24 в 15:54

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00

Осигуриха 70 000 лева за ремонт на Братската могила

Ремонт  за 70 000 лева ще бъде направен на Братската могила в район „Западен“. Това решиха общинските съветници. Сумата е отпусната на база конструктивно обследване на състоянието на мемориалния комплекс, което е приключило през юли. Целта на реновацията е мястото да започне да се използва за културни и туристически събития, обясни зам.-кметът..

публикувано на 01.08.24 в 13:23