Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номерът с данъците се размина на косъм

ОбС на Пловдив не прие предложението на  Патриотичния фронт  за намаляване на местните данъци и такси на нивата от мандата на Славчо Атанасов. „За” гласуваха 19 съветника, 21 бяха против , 3-ма се въздържаха. Почти идентично  беше отхвърлено и второто предложение на патриотите за отпадането на таксите в детските ясли и намаляването на таксите за градините.  Предложението беше вкарано в днешния дневен ред на сесията на градския парламент с подписка, подписана от 6000 души. 
 
„Освен политика, в това предложение няма нищо конкретно, което би променило живота на плодвичани. Тази точка нямаше да бъде разглеждана сега, ако нямаше избори през месец октомври”, заяви във връзка с предложението кметът Иван Тотев. По думите му, данъчната политика на община Пловдив за 2016 година е компетенция на следващия ОбС, а оценката за това управление на града под неговия мандат ще стане ясна на предстоящите местните избори. 

Илко Илиев – един от вносителите на предложението, акцентира, че по време на събирането на подписи сред жителите на града е станало ясно, че „щастливи хора от нивата на данъците на Пловдив няма”. „Каня следващия път, когато продължим да събираме подписи, кметът Иван Тотев да заповяда с нас, за да се увери в това”, прикани градоначалника той.

Бившият председател ОбС на Пловдив обвини сегашната общинска управа, че не е събрала 100 милиона лева от данъци т.н. недобори, което потвърждава тезата, че нивата на местните данъци и такси са много високи. Иван Тотев категорично отрече това да е вярно. „Това е невъзможно. Несъбраните данъци  на общината са под средното ниво за страната”, лаконично коментира градоначалникът изказването на Илиев. 

Дебатът по точката очаквано се политизира, като в него бяха замесени демографската криза в общината от преди няколко години, разпродаването в Пловдив на обекти като Марково тепе, изгубването на 140-те дка на Гребната база, сделката с Гергов за Пълдинтур инвест и други. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01