Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово ще развива културния туризъм

„„Паметникът на Христо Ботев в Калофер стои стабилно и е непоклатим. По него няма  увреждания” заяви министърът на културата Вежди Рашдов, който  днес лично отиде в Калофер, за да огледа причинените от свлачището разрушения.  Рашидов  е ученик на автора на паметника Димитър Даскалов .Но при активиране на свлачището, може да се наложи паметникът на Христо Ботев в Калофер  да се  демонтира  и премести, за да бъде спасен. Засега  такъв вариант  не се обсъжда.  ” - заяви министърът на културата. 

„Ако са се появили пукнатини по скулптурата, за да бъде спасена, вариантът е да се премести, като това ще се реши от експертна комисия” - добави министър Рашидов. По другото свлачище, което засегна Старосел, се работи с отпуснатите 360 000 лева. 

Министърът на културата участва преди в дискусия  за възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в община Карлово, възможностите за проучвания на археологически обекти в региона и превръщането им в туристически  дестинации. 

Министър Рашидов постави въпроса, защо след като имаме богато културно-историческо наследство, „държава върху четири култури”, туризмът у нас не тръгва? 

Какво трябва да се направи ? Защо ги няма туристите? Защо знаят за Гарибалди, а не за Левски? Гробът на Леонардо да Винчи се посещава от 12 милиона туристи годишно, а  музеят в Карлово и другите ни музеи с хиляди артефакти  не са живи?  Имаме талантливи хора, но никой не ги познава. Имаме прекрасни музеи, но те стоят празни, а  българската изложба в Лувъра се посещава от 30 000 души на ден”. 

Вежди Рашидов определи тракийските гробници  като  по-уникални от египетските пирамиди. Той припомни, че от 25 години нямаме нито един завършен археологически обект. И призова да се върне възрожденския дух на карловци,  а държавата да  продължи да работи за развитието на  национална стратегия за културен туризъм. 

Заместник- министърът на туризма Надя Маринова представи туристически маршрути с няколко лъча,  в които влиза и Карлово, които предстои да се промотират,  като подчерта, че в тях  основата е местната власт. През 2020 година, културният туризъм ще бъде основен за света. 

За 2014г. в световен план 60 % от туристите са предпочели културния турзиъм, за Европа са 27 %, а за България – 14 %. Тази година 30 000 туристи  от Слънчев бряг ще посетят Белинташ. „Независимо от националните стратегии, трябва да се започне от местно ниво. Всички европейски фондове са насочени регионално” - заяви  Милена Крумова директор на дирекция от Министерския съвет, която  даде информация и за  условията за реализиране на проекти за опазване на културно-историческото наследство по Оперативна програма "Региони в растеж". 

В дискусията участваха представители на общинската администрация,  актьорът Христо Мутафчиев, който е карловец, скулпторът Димитър Рашков и  група граждани. Организатор на дискусията  е  клуб „Агора” със съдействието на депутата Методи Андреев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27