Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестираме в нашите студенти, а после спонсорираме богатите държави

Проф. Стефан Костянев

С валидиране на юбилейна пощенска марка  днес стартира честването на 70-та годишнина  от основаването на МУ-Пловдив с мащабна програма от празнични и научни събития. „Точно днес” още за инициативата, програмата, участниците и амбициите за постигане на високо ниво на академични знания и професионализъм. Интервю с ректора на МУ - Пловдив чл. кор проф. Стефан Костянев.  за празника и очакваните промени в Закона за висшето образование. 

Пловдивските ректори са в чудесни взаимоотношения помежду си, ние се събираме често, обсъждаме злободневните проблеми и по много от въпросите имаме сходни мнения. Все пак проблемите на ПУ са по-различни от проблемите на Медицинския университет и затова  по някои от основните проблеми имаме различни мнения и това е естествено. Напълно съм съгласен с ректора на ПУ „Паисий Хилендарски”, че качеството е една комплексна характеристика, която зависи от твърде много вътрешни и външни фактори – зависи от нормативната база, от подбора на студентите, от  качеството на средното образование, от обществените нагласи, икономическите изисквания. Това може би е един от най-сложните продукти. 

Специално в МУ обаче качеството се измерва с човешки животи и затова ние на него държим изключително много. Само че за постигането му са необходими много неща – в търговията, знаете, за да има съответното качествот, трябва да има и финансови ресурси и затова ние сме сблъскваме с два изключително тежки проблема7 чудовищното недофинансиране /използвам по-тежка дума от проф. Козлуджов/ и второто – тежката демографска криза, пред която сме изправени. Добрата идея на МОН обаче е, че се опитва да промени образованието със серия от закони. За първи път виждаме такъв подход, т.е. да не се решават нещата на парче, а едновременно да се променят почти всички компоненти на образованието. Започваме от средното, висшето, закона за академичното развитие. Тази идея трябва да бъде потвърдена, още повече че вече имаме една стратегия за развитие на образованието през годините. Всяка нова идея обаче среща известна съпротива. В някои от оценките обаче аз съм по-умерен от проф. Козлуджов. Моят основен слоган е „Не убивай стари професори, млади таланти и смели идеи” Новата идея не трябва да бъде посрещана на нож, защото всяка нова идея променя статуквото. В новите идеи има и много рационални зърна, но бих сложил и аз своята лъжичка катран. Съветът на ректорите беше предложил комплект от закони  на министерството, в който всички тези неща бяха много добре разгледани. Ректорите са на фронта, непрекъснато виждат проблемите и се надявам, че след това първо обсъждане и първо и второ четене ще бъдат взети под мнимание и съветите на ректорите.

Р.П. Проф. Костянев, тъй като медицинските специалности, като архитектурата и правото, са регулирани държавно професии, по-доброто финансиране ли е основният проблем, който трябва най-напред да бъде решен?

Проф. Костянев: Нашето образование е едно от най-скъпите и веднага мога да ви кажа, че нашите изчисления показват, че за да бъде осигурено едно средно европейско качество, ни е необходимо поне 15 хиляди на студент – говоря за медицина и дентална медицина. Така че ние получаваме два пъти по-малко от необходимите средства.Един от най-големите проблеми е недофинансирането. Проф. Козлуджов спомена сумата за 400 млн лв. за цялото висше образование и ще направя сравнение, че в Оксфорд само за една година само за научно-изследователска работа се изразходват над 1 млрд евра. Става въпрос за чудовищни несъответствия в скалата на финансирането и на този фон ние произвеждаме все пак  кадри, които са конкурентоспособни и се приемат много добре на запад. Нямаме проблеми с реализацията, проблемът ни е друг – ние инвестираме в нашите студенти и така  спонсорираме богатите западни държави.  Повече чуйте от интервюто тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12