Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 млрд. лева ще е дупката в КТБ. Да се проверяват кредити и облигации

КТБ  с тетрадка  и списък, в който ръкописно са отбелязвани имената на депутата от ДПС Йордан Цонев, председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ и бившия лидер на ДСБ Иван Костов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и др. Кой и защо обяви този път тайните посетители на шефа на  обявената в  несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ)?Макар Цветан Василев да обяви, че не той е изпратил файловете до някои медии, той не отрече тяхната достоверност.

Разговор с икономиста и финансов анализатор Румен Гълъбинов. Той смята, че е особено важно да се проверят трансферите на от кредитни карти с лимит 50 000 евро. 

Облигационерите също готвят съдебен иск за 400 млн. евро , съобщи Гълъбинов. Той уточни, че и Оманският фонд също ще търси 600 млн. евро от фалиралата КТБ.
   

По следите сега и на тази тетрадка и за преференциалните влогове в КТБ ще говорим  с икономиста Румен Гълъбинов. Според вас има ли ново развитие в аферата КТБ или това са поредните следи?

Румен Гълъбинов: В случая КТБ тепърва предстоят развития ми се струва затова, защото само оповестяването на тези списъци или публикуването на сканирани копия на тетрадката на хората, които са посещавали банката и членовете на управителния съвет и председателя на управителния съвет то изобщо не е достатъчно. Англичаните имат една хубава поговорка Follow the money – „Проследете парите, за да разберете какво става”, т. е. мисля, че тепърва това трябва да се направи. Освен списъци с имена  на хора, които са посещавали банката, трябва да има прозрачност т. е. да падне банковата тайна и върху транзакциите – какви преводи са извършване, между кои лица. Освен това ние трябва да имаме пълна яснота затова дали всички кредити или всички финансирания, които са отпускани на хора са срещу обезпечения от гледна точка на това дали има задължения на фирми или са давани срещу записи на заповед, което също е един вид документ, срещу което може да се отпусне не малка сума. А освен това мисля, че достойни за разследване са т. н. кредитни карти. Преди това те са били истински кредитни карти, защото хората, които имат кредитни карти на международните оператори са както се знае са с различен цвят и най-престижната са примерно златната или платинената, но те дават до 10 – максимум 20 евро лимит. Тук обаче се говори за кредитни карти, които са имали далеч по-висок лимит – 50 хиляди, т. е. да се проследи и да се види кои хора са имали тези кредитни карти, те ползвали ли са ги, как са обезпечавали тези лимити, защото с една карта от 50 хиляди евро могат в продължение на няколко месеца могат да придобият активи чрез други чрез плащане с тази кредитна карта без реално да се ползва кредит, т. е. липса на кредитно досие не означава, че това е само ....

.........




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49