Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ВАС за отмяна на болничните лимити е правилно

Върховният административен съд (ВАС) отмени лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи. 

Съдът спря действието на разпоредби от постановлението на Министерския съвет, с които се налагат ограниченията на болниците, до окончателното си произнасяне по казуса, уточнява mediapool.bg. Определението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет в седемдневен срок.

Припомняме, че лимитите на болниците бяха атакувани пред съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници, а по-късно от БСП също обявиха, че ще се присъединят към жалбата им, тъй като освен всичко друго решението, с което НЗОК е одобрила бюджетите на болниците, е взето без необходимото по закон мнозинство.

Още за решението на ВАС, болничните лимити и хода на здравната реформа в интервюто на Емил Костов с доц. д-р Димитър Шишков, депутат от РБ, което може да чуете в звуковия файл..


Реформите в здравето се саботират от тези, които не искат да им се „спира кранчето“ на държавните пари, заяви за Радио Пловдив д-р Шишков. Пари се отчисляват към личности и партии, категорич е депутатът от РБ и  добави, че след решението на ВАС ще има подводни камъни за реформите


Големият проблем и причината за слагането на лимити на болниците от МЗ и 
е свързан с липсата на пари в НЗОК. Колкото и да искаме да вървят  нещата, в Касата пари няма. Има болници с големи делегирани бюджети и да се оправят, и други – почти без бюджети. Всичко е свързано с  политическите сили, които стоят отзад и принуждават шефовете на НЗОК да  определят тези бюджети. Именно по тази причина беше наложена тази рестриктивна мярка с лимитите.


Това коментира още за Радио Пловдив  доц.д-р Димитър Шишков от РБ, член на здравната 
комисия в парламента, новината за решението на ВАС да отмени лимитите за болниците, като подчерта, че това решение води до "подводни камъни" за  планираните реформи.

В момента се борим с „натвореното“ от предишните правителства, каза той и изброи неограничено разкриване на болници, несъобразени с нуждите на региона и населението и неограничено раздаване на пари на близки на политическите кръгове. Аз затова предложих комисия за разследване на болниците с най-големи задължения, но ГЕРБ и ДПС я отхвърлиха. Защо не пожелаха да направят комисия, попита риторично доц. д-р Шишков.

По думите му, някои хора прекалено много искат да ликвидират идеите на министър Москов и да няма реформа. Но въпроси като защо са 45 болниците в Пловдив и областта, 98 – в София и една-единствена във Видин, защо бюджетът на болница „Иван Рилски“ е 4 пъти по-голям от този на УМБАЛ в Стара Загора са много важни въпроси. Те показват, че има настъпване на интереси, свързани с пари, категоричен бе депутатът.

Шишков подчерта, че както важат в целия свят, правилата ще започнат да важат и тук, въпреки че се саботират от заинтересованите лица, които се страхуват да не им бъде „спряно кранчето“ на държавните пари, които текат към тях от болниците и от фармацевтичните компании. На всички ни омръзва парите за здраве да се увеличават десет пъти за последните години, а качеството да става все по-зле, да се отчисляват пари от 
здравеопазването към определени личности и партии. Ясно да кажем: има мафиотски организации, които поддържат това статукво, категоричен бе Шишков и допълни, че решението на ВАС от юридическа гледна точка е правилно, но абсолютно неправилно за това, което в момента се случва в системата и в контекста на нуждата от дълбоки реформи.

Моята идея винаги е била да няма делегирани бюджети и пациентите да „водят“ парите след себе си, а не обратно – да се дават пари и после да се чудим как да свържем двата края. За съжаление, и вчера на здравна комисия в НС, но и след днешното решение на ВАС ще има подводни камъни за реформата тази година и за намеренията за догодина, коментира доц. Шишков. Пак няма да се контролират финансовите разходи, пак няма да се знае колко се плаща за лекарства и консумативи и ще се харчи „едно към гьотере“, поясни ситуацията той.

Депутатът от РБ подчерта, че независимо че се обжалва всяко намерение за реформи, екипът на МЗ и РБ работят активно по въвеждането на здравната – да се знае на конкретното население в областта колко и какви лекари са му нужни и да се сключват договори само с тях, не с всички, и по ясни критерии. Тогава ще има сериозна регулация, обясни Шишков. За да се стигне до правила и изчистване на средата, да се стигне до сигурност за цялото ни общество, трябва да се мине през непопулярни реформи, категоричен бе депутатът от РБ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51