Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив официално получи титлата Европейска столица на културата 2019

| обновено на 19.05.15 в 17:07

Съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г. На срещата присъстваха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“  - Стефан Стоянов, както и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски.

В своя профил в социалната мрежа фейсбук преди минута Иван Тотев написа: "Пловдив официално е Европейска столица на културата ! На нас се падна честта да представим достойно България на културната сцена на Европа".

 “Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него“, сподели кметът на Пловдив Иван Тотев.

Пред журналисти в Брюксел кметът каза още, че това е огромна възможност за популяризирането на българската култура. 
Това е възможност за града, която ще използваме по най-добрия начин, добави кметът. Започнахме работа преди да чуем номинацията, защото развитието чрез културата е ключово за града, поясни Тотев.

Той уточни, че бюджетът за превръщането на Пловдив в европейска културна столица е 34 милиона евро, от които 20 милиона лева са осигурени от държавата, три милиона лева са предоставени от Европейската комисия, а останалите средства са общински и от смесено финансиране с участието на частния капитал. По неговите думи градът ще вложи в развитието си в следващите години повече от посочената обща сума. 

Амбициите ни са Пловдив да защити достойно името на България и да променим нашия град. Възнамеряваме в следващите 
години общи инициативи с останалите кандидатствали градове (Бургас, Шумен и Русе)
, отбеляза кметът. 

Той съобщи, че в Пловдив се надяват броят на туристите, които ще посетят града през 2019 г., да достигне три милиона души. Тотев уточни, че засега едва 2-2,5 на сто от туристите у нас идват заради културата на страната и изрази надеждата тази бройка да нарасне.

Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти,  всички районни кметства, професионалните и любителски състави. На 22-ри май ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града.

СнимкаПрипомням, кандидатурата на Пловдив бе одобрена на 5 септември миналата година от международно жури в конкуренция с градовете София, Варна, Велико Търново, Русе и Бургас. 

Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели престижната титла,  обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на „Капана“ и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.

В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона. Журито на конкурса от 13 български и чуждестранни специалисти беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват. В състезанието за престижната титла от България се съревноваваха също и София, Варна и Велико Търново. 

СнимкаВ богатия афиш на Пловдив през тази година предстоят множество събития, като още през лятото ще се проведат оперният фестивал на Античен театър „Opera Open“ /19 юни – 22 юли/, „One Design Week“ /19 – 28 юни/, Международен фолклорен фестивал /3 - 8 август/, „Sreet Masters“ /24 -27 юни/, „Пловдив чете“ /8 – 14 юни /, „Пловдив танцува“ /6 юни/, „Международен фестивал на камерната музика“ /10 – 22 юни/, „Филмови нощи във Филипополис“ /1- 30 юли/, „Театрална панорама на комедиите“ /3 юни – 30 септември/ и др.

Първата столица на културата е Атина през 1985 г. От 2011 г. титлата получават два европейски града от две страни-членки на Евросъюза. През 2010 г. е учредена и Наградата „Мелина Меркури” на стойност 1,5 млн. евро. С нея се удостояват новите европейски столици на културата. Наградата заменя съществуващата досега субсидия, с която се финансират градовете домакини. 

Градовете, участващи в инициативата „Европейска столица на културата”, изготвят културна програма, отговаряща на специални критерии. Целта е жителите на града да бъдат въвлечни в тази европейска инициатива.

Във връзка с домакинството на Европейска столица на културата Пловдив ще получи 20 милиона лева държавно финансиране до 2019 година. За тази година са предвидени 1,5 млн.лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия събира религиозните общности

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 08:46

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23