Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Пенков изпоти седмокласниците

Мирослав Пенков изпоти пловдивските седмокласници, които се явиха днес на външно оценяване по български език и литература. Учениците трябваше да пишат преразказ от името на неутрален разказвач върху текст от сборника „На изток от Запада” на младия автор Мирослав Пенков. 

След приключването на изпита повечето от децата споделиха, че са се справили със задачата, макар, че в повествованието имало разказ в разказа и тук трябвало да внимават с употребата на глаголните времена. Трудното обаче се оказало да запомнят името на писателя и на разказа. 

Репортерска проверка на Радио Пловдив показа, че нито едни от явилите се на външното оценяване в ОУ „Алеко Константинов” седмокласници не е чувал за Мирослав Пенков. Всеки втори пък не си спомняше заглавието на творбата. От РИО в Пловдив съобщиха, че един седмокласник е хванат да преписва и работата му е анулирана.

5300 завършващи седми клас ученици от Пловдив и региона се явявиха днес на изпита за гимназиите. Учениците трябваше да направят преразказ на непознат текст и да решат теста с ограждане на отговорите и един въпрос с отворен отговор. Преразказът носи максимум 35 точки, а теста - до 65. Максималният брой точки от изпита е 100. Оценките излизат до 3 юни.


При преразказа на откъс от творбата "На Изток от Запада" от Мирослав Пенков седмокласниците трябва да са преразказвали вярно, точно и последователно, според съдържанието на художествения текст. Това обясни днес Красимира Александрова - експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката. 
Според задачата седмокласниците трябваше да преразкажат подробно текста от името на неутрален разказвач.

Учениците трябва да са се съобразили с критериите за оценяване, които са оповестени на сайта на МОН и те не са 
променяни от години, каза Красимира Александрова. Тя добави, че преразказът в максимална степен трябва да отговаря на осем критерия, като учениците трябва да се съобразили и с поставената им дидактическа задача. При написването на преразказа учениците не трябва да са употребявали микротекстове с коментарен или интерпретативен характер. Те трябва обаче да са се съобразили максимално с пунктуационната, граматичната, лексикалната и правописната норма, обясни Александрова. 


Тя добави, че седмокласниците е трябвало да преобразуват пряката реч в непряка, да използват подходящо основно глаголно време и да съвместяват глаголните времена и наклонения. Не е маловажно и графичното оформяне на текста на преразказа, отбеляза експертът.Попитана дали при този разказ има непознати думи за 
учениците или много подробности в сюжета, Александрова каза, че както всяка година, се подбират текстове за седми клас, които са едносюжетни и са с по-проста композиционна рамка. 


Няма непознати думи в творбата, но може би има само една, за която "се застраховахме" и я изведохме в подтекст - "мрянка" - вид речна риба, обясни Красимира Александрова. Тя отбеляза, че героите в творбата са само двама, в нея е назовано едно лично име и няма такива подробности, които биха затруднили седмокласниците при възприемането на текста. 

Мирослав Пенков е роден през 1982 в Габрово. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане.

Разказите му печелят BBC International Short Story Award 2012 и наградата Eudora Welty 2007. В чужбина публикува разкази в "A Public Space", "One Story", "Orion", "The Sunday Times", "Granta Online", "The Southern Review". В България публикува в "Зона-F", "Пламък", "Съвременник", "Сега" и антологиите "Точка на Пристигане", "Чудни Хоризонти", "Ласката на Мрака". Автор е на фантастичния сборник "Кървави Луни" (Камея, 2000).

Салман Рушди включва разказа му "Как купихме Ленин" в антологията The Best American Short Stories 2008, а разказът му "На изток от Запада" е отличен в антологиите PEN/O. Henry Prize Stories 2012 и The Best American Nonrequired Reading 2013.

Сборникът му "На изток от Запада", издаден в единадесет държави, е финалист за наградите 2012 William Saroyan International Prize for Writing и Steven Turner Award for First Fiction by the Texas Institute of Letters.

Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас, където е и един от редакторите на литературното списание "American Literary Review".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24