Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Франк Мартен Плейърс” с концерт за българските учители


Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс” ще се представи отново пред публиката в Пловдив. Този път техния концерт е посветен на българските учители и ще се състои на 23 май от 19:00 часа на сцената на дома на културата „Борис Христов”.

Това е първия по рода си юношески оркестър за съвременна класическа музика, създаден от водещи културни институти от Швейцария, като музикална агентура "Арс Севера" – Цюрих, фондация "Франк Мартен" – Женева - Амстердам, фондация "Паул Захер" – Базел и дружество „Приятели на „Франк Мартен Плейърс”, съвместно с НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив. Имената, които стоят зад този проект са проф. Галина Врачева – концертиращ пианист, композитор и клавирен педагог с международна кариера, Ариан -Терез Мартен – дъщеря на композитора Франк Мартен, Нели Попова-Коева – директор на музикалното училище в Пловдив и Пламен Проданов – концертиращ обоист, камерен изпълнител, оркестрант и педагог, както и единайсете ученици, избрани след конкурс.

Произведенията, които ще прозвучат на 23 май на сцената в дома на културата „Борис Христов” в Пловдив, са твърде разнообразни. В репертоара са включени творби на Телеман, Хайдн, Марин Големинов, вечният Лирой Андерсан наричан Йохан Щраус на Америка на XX век, а гвоздея на програмата ще бъде St. Paul Suite от Густав Холст - произведение написано за ученически оркестър, но е толкова популярно и красиво, че се изпълнява и от професионални състави. 

Записът от концерта ще бъде излъчен по Радио Пловдив на 24 май от 10:00 часа.

Още от категорията

"Другият свят - епидемични импровизации"

Още един поглед към пандемията и това как тя оказва влияние върху културния ни живот. Разговаряме с композиторът Петър Петков, автор на пиесата „Shared loneliness“, част от полския фестивал „All about freedom”, посветен на памндемията. Пиесата е изградена върху теренни записи от "Социалния звуков архив"- инициатива от Европейски Център за..

публикувано на 27.10.20 в 15:02

Епископската базилика на Филипопол се сдоби с акт 16

Голямата Базилика вече има издаден Акт 16, това съобщиха за Радио Пловдив от фондация „Америка за България“. Припомням, че на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите - община Пловдив и фондацията.  Още тогава те декларираха, че Епископската базилика на..

публикувано на 27.10.20 в 11:33

Филм за Св. Ефрем Нови в Асеновград

 Специална прожекция на филма „Светецът светкавица“   който представя живота и чудесата на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови,  ще се състои в Асеновград.  Филмът разказва за живота и дивните чудеса св. великомъченик Ефрем Нови. Във филма журналистът Ангел Бончев ни среща с   десетки хора, докоснати от Светеца светкавица, както  наричат и..

публикувано на 27.10.20 в 11:00
Two Hours Away

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

"Нямам сили" -  така се казва д ебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20" . Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се  радва на сериозна популярност. "Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални..

обновено на 26.10.20 в 19:03

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла    "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.  История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много..

публикувано на 26.10.20 в 14:55