Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Франк Мартен Плейърс” с концерт за българските учители


Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс” ще се представи отново пред публиката в Пловдив. Този път техния концерт е посветен на българските учители и ще се състои на 23 май от 19:00 часа на сцената на дома на културата „Борис Христов”.

Това е първия по рода си юношески оркестър за съвременна класическа музика, създаден от водещи културни институти от Швейцария, като музикална агентура "Арс Севера" – Цюрих, фондация "Франк Мартен" – Женева - Амстердам, фондация "Паул Захер" – Базел и дружество „Приятели на „Франк Мартен Плейърс”, съвместно с НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив. Имената, които стоят зад този проект са проф. Галина Врачева – концертиращ пианист, композитор и клавирен педагог с международна кариера, Ариан -Терез Мартен – дъщеря на композитора Франк Мартен, Нели Попова-Коева – директор на музикалното училище в Пловдив и Пламен Проданов – концертиращ обоист, камерен изпълнител, оркестрант и педагог, както и единайсете ученици, избрани след конкурс.

Произведенията, които ще прозвучат на 23 май на сцената в дома на културата „Борис Христов” в Пловдив, са твърде разнообразни. В репертоара са включени творби на Телеман, Хайдн, Марин Големинов, вечният Лирой Андерсан наричан Йохан Щраус на Америка на XX век, а гвоздея на програмата ще бъде St. Paul Suite от Густав Холст - произведение написано за ученически оркестър, но е толкова популярно и красиво, че се изпълнява и от професионални състави. 

Записът от концерта ще бъде излъчен по Радио Пловдив на 24 май от 10:00 часа.

Още от категорията

Галерия "Лабиринт" предстява Владимир Диков в Пловдив

Галерия " Лабиринт " открива първата от 2006 г. изложба "Сън" на Венцислав Диков в Пловдив. Тя е естествено продължение на неговата изложба "Шаман" през март в София. С новите си картини Венцислав Диков навлиза в света на сънищата. Свят, в който нищо не е точно такова, каквото би трябвало да бъде, или направо въобще не е ясно какво е...

публикувано на 22.04.21 в 06:08

Изложба на наградени ученици от НХГ "Ц. Лавренов" в "Arsenal of art"

Изложба на ученици от НХГ "Цанко Лавренов ", които са носители на награди се открива в галерия "Arsenal of art" в Пловдив. Събитието се осъществява след покана от известния пловдивски художник Ангел Гешев, който е собственик на изложбеното пространство. Ще бъдат представени живописни, графични и скулптурни произведения на талантливи гимназисти,..

публикувано на 22.04.21 в 06:01

Деца в оркестъра

Проектът "Деца в оркестъра" е   насочен към занимания с деца, лишени от родителска грижа. Музикалните педагози Албена Бяндова и Диана Петкова, от къща за музикални вълюебства "Дивизи", провеждат ежеседмични занимания с малчугани на възраст от 3 до 12 г.,  от ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Чрез игри и иновативни методи децата ще се запознаят с..

публикувано на 21.04.21 в 15:04

Великите европейци - Льо Корбюзие

Той е един от най-влиятелните, но и остро критикувани архитекти на 20 век. Познат е с псевдонима Льо Корбюзие и казва, че ако беше реализирал мащабните си проекти, светът щеше да е по-добро място. Но заради онова, което наистина реализира, за него пък казват - никой друг не е направил толкова много, за да загрози света.  Личният гений на..

публикувано на 21.04.21 в 10:22

"Драконови пера" с посвещение на Гена Димитрова в галерия "Дяков"

19 специално селектирани творби за камерното пространство на галерия „Дяков“, показва художникът Пламен Русев. Той е завършил Академията за изящни изкуство във Флоренция, където реализира и първата си самостоятелна изложба. Пламен Русев е автор на 20 самостоятелни изложби в български и чуждестранни галерии  десетки участия в групови..

публикувано на 21.04.21 в 08:03