Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Пловдив"

Община Пловдив връчи наградите „Пловдив”, най – престижните в областта на изкуството и културата в града. Призът е за творците с най - ярки постижения през изминалата 2014-та година. Церемонията се проведе в Дома на културата „Борис Христов” с домакин Пловдивската опера. Най – оспорвана бе битката в разделите „Художествена литература” и „Журналистика”, където имаше и най – много претенденти.

Носител на награда „Пловдив” за „Художествена литература” е писателят Йордан Велчев за историческия му роман „Балканският човек”. Победител в раздела „Журналистика” е Парашкева Иванова, бивш криминален репортер на вестник „Марица”, а наградата е за поредицата й разследвания за престъпни схеми. Музикалният директор на Пловдивската опера Диан Чобанов получи отличието в раздел „Музика” за изключителното му постижение като диригент на „Кармина Бурана” за откриването на фестивала Opera Open. Младата актриса Радина Думанян спечели награда „Пловдив” в раздел „Театър”, а отличието в раздел „Фотография и операторско майсторство” отиде при Тодор Васев за дългогодишната му дейност като художник, фотограф и филмов оператор и по повод неговата 80-годишнина. Здравка Петрова е победителят в раздел „Художествен превод” за превода на „Герой на нашето време” от Лермонтов. Носител на наградата в раздел „Изобразително изкуство” стана художничката Ели Станчева за юбилейната й изложба в галерия „Ромфея”.

Художникът Кольо Карамфилов получи посмъртно титлата „Почетен гражданин на Пловдив”. Същото отличие бе връчено и на проф. Анастас Славчев, бивш ректор на Музикалната академия в Пловдив.

Награда "Пловдив" е учредена през 1981 г. Нейните носители се определят ежегодно от специализирани комисии за всеки от един от разделите. За новините Антоанета Петричанска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата включва някои..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31