Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аплодисменти за шествието по повод 24 май в Пловдив!

Хиляди пловдивчани и гости на Пловдив станаха част от празника за 24 май в центъра на Пловдив. С аплодисменти и скандирания «Честит празник!» българи и чужденци приветстваха участниците в пищното шествие по главната улица. 

Начело на шествието бяха пловдивският митрополит Николай, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Илко Николов, видни общественици. При преминаването по главната улица дядо Николай благославяше с кръста, пожелавайки здраве и благоденствие за българския народ. Дефилирайки в шествието, учениците с гордост скандираха името на своето училище, развявайки националния флаг. 

Снимка

В него се включиха ученици и учители от пловдивските училища, просветни и културни дейци и много граждани. Под звуците на химна «Върви, народе, възродени!», изпълнен от духов оркестър, шествието по традиция се предвождаше от икона на Светите братя Кирил и Методий, носена от отличени ученици. 



Шествието тръгна от паметника на Светите братя пред едноименната пловдивска гимназия. Преди това на отличени преподаватели, учебни и детски заведения бяха връчени почетните знаци и значки.

Част от атмосферата на днешния празник в Пловдив можете за дуете в звуковия файл.

СнимкаСнимкаСнимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия събира религиозните общности

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 08:46

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23