Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинофестивалът в Кан завърши... с недоволни италианци!

Италианската преса не скри разочарованието си от франкофилските награди на 68-ия кинофестивал в Кан, за които журито изцяло пренебрегна италианското кино, а то беше много добре представено в конкурсната програма, предаде АФП.

"Кан, голямото огорчение за италианското кино" - пише днес в. "Стампа", за който председателите на журито американците Итън и Джоел Коен "ликвидираха с няколко думи въпроса за Италия".

Френският президент нагнети обстановката в очите на италианците, като минути след края на церемонията поздрави френските представители като национални герои.

Трима италиански режисьори, и то не кои да е, бяха в конкурсната програма на кинофестивала - Нани Морети, Матео Гароне и Паоло Сорентино.

"Не сме говорили за тях, те се харесаха по-малко от останалите, това е присъдата" - обясниха пред пресата братята Коен, пише в. "Стампа". Италианският министър на културата Дарио Франческини , който беше в Кан, се постара да реагира добросърдечно. "Кан е голям фестивал, дори когато италианците не печелят", написа той в Туитър.

"Кан разочарова Италия", написа на първа страница в. "Република" и добави, че италианските режисьори са останали без награди, а са заслужавали да получат. "Ще продължа да харесвам братята Коен като режисьори, но като председатели на жури са разочароващи", пише авторът на статията. Италианската преса стига до общ извод за този резултат – в журито не е имало италианец. Тя обаче не дава лаконичното обяснение на Итън Коен. "Нямаме награди за всички" - заяви той след  обявяване на наградите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вратарска дилема пред Душан Керкез

Треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез ще продължи да налага датския вратар Ханс Кристиан Бернат. Той бе привлечен през лятото за заместник на продадения в Русия национал на Босна и Херцеговина Хидайет Ханкич. Въпреки това в началото на кампанията като титуляр започна Матвей Игонен, който е част от селекцията на Естония. Той бе взет още през зимата от..

публикувано на 13.08.24 в 18:03

Марица привлече млада националка

Марица (Пловдив) привлече трето ново попълнение за сезон 2024-2025 в лицето на националката до 20 години Кая Николова. Кая е третата нова волейболистка в тима след немската националка Ванеса Агбортаби и Ралина Дошкова. Кая Николова играе на поста център и последните два сезона беше част от женския отбор на ЦСКА (София). Тя е била част от националните..

публикувано на 13.08.24 в 17:39

Хебър приема Ботев на стадион Христо Ботев

Мачът между Хебър и Ботев ще се играе на стадион „Христо Ботев“. Информацията бе потвърдена  от щаба на Хебър и от Душан Керкез. В неделя от 21:15 ч. Хебър приема жълто- черните, но заради ремонт на тревното покритие на стадиона в Пазарджик, отборът не може да играе там. Затова ще домакинства на Ботев на „Колежа“. Има малка вероятност и мачът да..

публикувано на 13.08.24 в 09:58

Шампионките от Марица се готвят за новия сезон

С група от 9 волейболистки женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) започна подготовка за новия сезон 2024-2025. Маричанки проведоха първото си занимание в зала Лаута. Новият треньор на Марица Ахметджан Ершимшек ще се присъедини към отбора в средата на седмицата, когато се завръща от Олимпиадата в Париж. Наставникът на шампионките беше..

публикувано на 12.08.24 в 18:01

Локомотив се завърна на победния път

Локомотив(Пловдив) победи Берое като гост с 2:0 и спечели важни три точки в Стара Загора. Това е успех за наставника на смърфовете Любо Пенев. Мачът в Стара Загора започна по-добре за гостите от Пловдив, но домакините не се затвориха в глуха защита. Постепенно Берое започна да настъпва към вратата на Мартин Луков, но чистити положения липсваха. В..

публикувано на 10.08.24 в 21:22