Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има хора, които носят в сърцето и душата си Ботев

 

България отбелязва днес Денят на Ботев и на загиналите за свободата. Всяка година това се случва в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев – 2 юни 1876 г. За първи път това като обществено отбелязване се осъществява във Враца и в Пловдив през 1884 г., а официалното честване започва 1901 г. Тогава на тържествата на връх Вола, сега Околчица, присъстват и ботеви четници. В този ден е разговорът с Боян Ботйов – правнук на великия българин и председател на общонародната фондация „Христо Ботйов”.

 

РП: Вие сте и историк, посветил живота си на проучванията не само за Ботев, на рода на Ботев, както и на други български възрожденци. На ден като 2 юни в медиите се появяват различни версии за трагичния край на Ботев. Има историческа теза, има и различни версии кой предаде Ботев. Искам да започна разговора с вас затова кое е важното за Христо Ботев, когато приемаме, че той е един от най-великите българи, днес, в деня, когато България отдава всенародна почит.

Боян Ботйов: Когато говорим за един национален герой естествено, че много по-маловажно е това как е загинал и коментара на различните версии около неговата гибел, същественото е това, което е оставил след себе си – неговите завети, гениалната му поезия, публицистика, журналистика, гениалното му дело, което по един неповторим начин съчетава думите с делата, перото със сабята и револвера, заветите към поколенията, в името на които  отдава младия си живот заедно с още 208 четника негови другари това са съществените неща. Всичко останало са щрихи от пейзажа на врачанския Балкан и стремежът на хората в днешно време да се изявят, катерейки се по голямата снага на великия Христо Ботйов – с различни версии затова, че има предателство, че се е самоубил – всичко може да се срещне, но един сериозен изследовател, хората, които се занимават с история,  отсяват това като нещо ненужно, като плява и се осланят все пак на това, което историческата наука е успяла да установи макар и без документи, защото  ясно е, че от един такъв момент няма да има нищо документирано нищо, просто се осланяме на това, което са установили комисиите, които са посетили врачански Балкан няколко пъти, в които са участвали и ботеви четници, както стана дума вече.

Р. П.: Само още едно изречение, включително и тезата за предателството, питам ви, защото сме много чувствителни от друга страна към нея. Тя съществува, или се прокрадва, или се проектира върху двамата най-велики българи - Ботев и Левски.

Б. Б.: Темата за предателството е вечна, не само в България, в други балкански и европейски страни има предателства, не е това някакъв специален български патент, така че да се рови специално, за да се открие предателство аз смятам, че това е много вредно и ненужно особено, когато се стремим да дадем на младите хора някакво възпитание, някакво пренасяне на традициите, на усещането, на духовността от епохата на Възраждането.

Боян Ботйов препоръчва на младите, особено на учениците от последните ктласове, ако искат да разберат величието на личността на Христо Ботев, да четат неговата публицистика.

Той живее в родова къща на фамилията Ботев, в която са запазени много лични вещи от фамилията, между които е и над 150-годишна икона, която е била на майката на Христо Ботев, баба Иванка, която е живяла в този дом до края на живота си.

И днес има хора, които носят в сърцето и душата си Ботев. Оставят цветя пред паметната плоча и барелефи на къщата, в която е живяла майката на Ботев баба Иванка и братът на Христо Ботев- Кирил. 

 Нещата и днес се случват, макар и не така възторжено и масово както преди, и аз съм оптимист. 

Цялото интервю с Боян Ботйов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53