Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN възмутени, ще обжалват глобата от над 400 000 лв.

Снимка: capital.bg

EVN България заяви, че ще обжалва пред ВАСглобата от 441 380 лв, наложена от Комисията за защита на конкуренцията с мотива „необосновано високи цени“ при отдаване под наем на стълбове от мрежата на компанията на кабелни оператори. 

Според австрийската компания, нейното основно задължение е да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не да отдава под наем стълбове от своята мрежа за търговска дейност на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел да развиват своя бизнес, използвайки инфраструктура на дружеството.

В този смисъл е важно законодателството да предвиди такива правила, които не само дават права на кабелните оператори да ползват разпределителната мрежа за свои цели, но и да регламентират условия, при които EVN България Електроразпределение да може да защити целостта на своята мрежа, ограничавайки влиянието на тези допълнителни съоръжения върху натовареността на стълбовете и на тяхното обслужване, настояват от дружеството. 

Според EVN наемните цени за ползване на стълбовете са "съвсем разумни", тъй като в последните години рязко е нараснал броят на кабелните оператори, ползващи за свои цели стълбовете от тяхната мрежа. В противен случай те щяха да намаляват, а не обратно, както е в момента, посочва като довод австрийската компания, откъдето подозират целенасочен институционален натиск към тях, от страна на определени кабелни оператори. 

Припомням, че днес КЗК трите ЕРП-та с общо над 1 млн. лв. Основният мотив е, че те са определяли и налагали  на други оператори необосновано високи цени за ползване на стълбовете от електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се засягат интересите на потребителите.

Според КЗК в момента у нас пазарът е такъв, че не съществуват други способи, за изграждане на електронносъобщителни мрежи освен ползването на стълбовете и мрежата на ЕРП-та, поради което всяко дружество е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

КЗК е установила и че ЕРП не водят отделно счетоводство за процесната дейност. Според КЗК наемната цена, която ЕРП-та налагат е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер.

Комисията постановява и прекратяване на нарушенията и незабавно изпълнение на решенията по отношение прекратяването на тези практики. Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд, което вече  EVN обяви, че ще стори незабавно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52