Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амониев нитрат е убил рибата в Мечка, не е ясно кой е отровил реката

Замърсяване с амониев нитрат 5 пъти над нормата е най-вероятната причина за измирането на рибата в река Мечка край Първомай. Това показа анализът на пробите от водата, които бяха взети в събота, съобщи за Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев.

В събота, 30 май, рибари сигнализираха на тел. 112, че в продължение на 2 километра по бреговете на реката има мъртва риба. Близо до река Мечка край Първомай има десетки частни оранжерии, леярна и малки предприятия.

Замърсената вода е установена в канал, който се излива в река Мечка. За сега не е ясен източникът на замърсяването, тъй като в момента на проверката не е имало видим причинител или изливане. Това ще установяват разследващите органи, допълни Стефан Шилев.

В понеделник Районната прокуратура в Първомай образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на река Мечка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

В Пловдивския окръжен съд започна първото, разпоредително заседание по делото срещу  32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли 2023 г., като престъплението е извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27