Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ обяви, че Община Пловдив харчи нецелесъобразно

За нецелесъобразност при разходването на публични средства от кмета Иван Тотев и екипа му алармираха от ДСБ в Пловдив. Лидерът Пепа Деведжиева посочи, че за ремонта на цар Симеоновата градина и в частност на Пеещите фонтани са усвоени милиони левове, но са игнорирани качеството и надзорът. Според Деведжиева едно от обясненията за неизпълнените задължения от страна на надзорниците са изключително занижените разходни средства, които им се изплащат. 30 хиляди лева се плащат за година на фирма „Запрянови”, посочи Деведжиева, уточнявайки, че за тези пари надзрониците няма как да са на разположение ежедневно, а впоследствие са принудени да се подписват про-форма. Затова само няколко дни след официалното откриване на фонтаните се налага да започнат ремонти. Този стил на работа да се преустанови незабавно, апелираха от ДСБ в Пловдив.

Харченето на парите за зимното почистване и поддържане на Пловдив е друг фрапиращ пример за злоупотреби, обяви Йордан Иванов от местната организация на тъмно сините.  Той съобщи, че община Пловдив е разходила повече от половин милион лева за това машините за зимно поддържане да стоят и да чакат да завали сняг в периода 1-ви декември – 31-март. Същевременно, общината е похарчила по-малко от 20 хиляди лева за ефективна работа при зимни условия – т. е. 25 пъти повече средства са платени за бездействие, коментира Иванов. Той предупреди, че общината сама си е вързала ръцете, тъй като договорът за снегопочистване е направен така, че през следващите пет години общината трябва да плати минимум два милиона лева за зимно дежурство, независимо дали вали сняг или не. Договорът е сключен през ноември 2014 г., уточни Йордан Иванов.

„Няма конфликт вътре в блока, нито напрежение.” – така лидерът на ДСБ в Пловдив коментира отсъствието на СДС от обявената като обща пресконференция на Реформаторския блок по темата как се изразходват средствата на община Пловдив. Вчера от СДС-изпратиха писмо да медиите, че не са уведомени за събитието и, че темата не е съгласувана с тях.

 „Това е лична позиция на СДС, тяхна преценка дали ще застанат, дали ще изразят мнение.” – коментира Пепа Деваджиева, подчертавайки категорично, че конфликт на местно ниво няма. Що се отнася до уточнението от синята централа, че това е пореден случай на несъгласуване, Деведжиева каза само – цитирам: „Не желая да слизам на това жълто ниво.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59