Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите цени на тока от 1 юли - гледни точки в "Ден след ден"

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика  каза днес председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като 
подзаконова база МЕ осъществява втората стъпка. С ценовия модел  регулаторът от своя страна прави своята стъпка, каза Иванов. Ценовият модел, по който ние организираме цените на  електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху 
принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма  да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за 
спасяване на българската енергетика и определението за  справедливост за българското общество, заяви председателят на 
КЕВР.


Той съобщи, че след като има уверението, че в началото на  следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на 

регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумееда обяви новите цени на електрическата енергия за новия 
регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика къмлиберализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС, отбеляза Иван Иванов. 

Новият модел на ценообразуване  предизвика остри и противоречиви реакции както от страна на бизнеса, така и на политически представители.

Планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Вчера от там обявиха, че готвят протести заради таксата "задължения към общетвото".

Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".

Според Мариана Кукушева, чиято органзиация на хлебопроизводителите представлява малките и средни предприятия, коментира пред Радио Пловдив, че нереформираният сектор на енергетиката вече води да ценова диктатура и неминуем скок на стоките и услугите ще има. 

Вчера премиерът предложи отлагането на промяната на цените, за да се балансира  дебатът.

Според депутата от ГЕРБ и заместник- председател на енергийната комисия  на НС- Валентин Николов- да,  неефективност в енергетиката е факт, но в същото време има и поети от държавата ангажименти, от които тя не може отстъпи.

В интервю пред Радио Пловдив Николов се съгласи с претенциите на бизнеса, както и с тезата, че социална политика през цените на тока не трябва да се прави, но гордиевият възел завързан още през 2006-та година и е естествено разсичането му да е болезнено.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35