Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите цени на тока от 1 юли - гледни точки в "Ден след ден"

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика  каза днес председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като 
подзаконова база МЕ осъществява втората стъпка. С ценовия модел  регулаторът от своя страна прави своята стъпка, каза Иванов. Ценовият модел, по който ние организираме цените на  електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху 
принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма  да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за 
спасяване на българската енергетика и определението за  справедливост за българското общество, заяви председателят на 
КЕВР.


Той съобщи, че след като има уверението, че в началото на  следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на 

регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумееда обяви новите цени на електрическата енергия за новия 
регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика къмлиберализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС, отбеляза Иван Иванов. 

Новият модел на ценообразуване  предизвика остри и противоречиви реакции както от страна на бизнеса, така и на политически представители.

Планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Вчера от там обявиха, че готвят протести заради таксата "задължения към общетвото".

Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".

Според Мариана Кукушева, чиято органзиация на хлебопроизводителите представлява малките и средни предприятия, коментира пред Радио Пловдив, че нереформираният сектор на енергетиката вече води да ценова диктатура и неминуем скок на стоките и услугите ще има. 

Вчера премиерът предложи отлагането на промяната на цените, за да се балансира  дебатът.

Според депутата от ГЕРБ и заместник- председател на енергийната комисия  на НС- Валентин Николов- да,  неефективност в енергетиката е факт, но в същото време има и поети от държавата ангажименти, от които тя не може отстъпи.

В интервю пред Радио Пловдив Николов се съгласи с претенциите на бизнеса, както и с тезата, че социална политика през цените на тока не трябва да се прави, но гордиевият възел завързан още през 2006-та година и е естествено разсичането му да е болезнено.
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с проф. Тони Шекерджиева - Новак

От Пловдивското музикално училище, през Консерваторията, сцените на България и Европа, преподавателската кариера, семейството в дългата линия от нейната прабаба до внучката, която е бучката й захар в деня...- това е маршрутът на разговора ни с ректора на АМТИИ "Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева - Новак. И пътят не е прав.  В "Добро утро, ден"..

обновено на 11.06.21 в 17:11

Дискриминирани за зеления паспорт са над 100 000 българи

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че е получила много жалби за неравно третиране на преболедувалите Ковид по отношение на документа, който позволява безпроблемно движение в ЕС. Зеленият паспорт може да бъде получен и използван само от хората, които са ваксинирани или имат PCR тест, но е от тези, които са регистрирани като боледували в..

публикувано на 11.06.21 в 15:06

Сега е времето за поставяне на ваксина срещу Covid-19

„Сега е много подходящ момент за ваксиниране срещу Covid-19, тъй като има ниска заболеваемост от коронавирусна инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив и общопрактикуващ лекар. Той обясни, че поставянето на ваксина през летните месеци, ще осигури имунитет за..

публикувано на 11.06.21 в 10:11

Рестартирай Европа: Пандемията и интелектуалната собственост

Всеки десети европеец е подведен да закупи подправени продукти, сочи проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Потребителите се затрудняват да разграничат оргиналните от фалшивите продукти, а България е с най-висок дял на подведени потребители  – 19 % и в дъното на класацията, близо до Румъния и Унгария...

публикувано на 11.06.21 в 10:00
Село Бръщен, община Доспат

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните работници  от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания. Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там. В годините на прехода  сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици  семейства от селото,..

публикувано на 11.06.21 в 09:27