Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомняме си за Слона с 2 изложби за 80-годишнината му

Изложба в памет на Георги Божилов – Слона,  който днес трябваше да навърши 80 г., ще се открие в едноименната къща с постоянна експозиция в Стария град. По традиция, на този ден, дъщерята на емблематичния художник Мия Божилова и фондация „Бъдеще за Бълария” организират изложба на  млад художник. Настоящата е на Надежда Танева, студентка от АМТИИ. 

80-та годишнина на големия художник ще отбележи и галерия „Резонанс”. Тя е под надслова „Със Слона и Начо в Париж” и ни връща 40 години назад, когато художникът заедно с друга емблематична личност Атанас Кръстев- Начо Културата, са се разхождали под Айфеловата кула. 

14 картини  на Слона от това пътуване са включени в експозицията, заедно с нарисуваните 20 рисунки от Борис Димовски, който по това време също е в Париж, както и снимки от това незабравимо за тях пътуване.  Изложбата ще бъде открита от проф. Аксиния Джурова, която също среща двамата в Париж. Ето нейния разказ.  
"Пролетите на 1975 и 1976 година се оказах със Слона и Начо Културата в Париж. За парижани това бе времето, в което Серж Режиани пееше носталгично „Къде си ти, Париж, когото обичам и който си отиде“; „безкрайният празник“ на Хемингуей, на Пикасо или на Иля Еренбург бе отдавна свършил. Ив Монтан бе изпял на сцената на зала България преди две десетилетия „Грижа има навсякъде по света. Грижите не са само в Париж, но Париж го няма навсякъде и това е една грижа…“ В настъпващата мода на „хит парада“ все по-трудно пробиваха гласовете на Брасенс, на Мулуджи, на Мустаки… Но това го усещаха парижаните, а за нас, които тогава имахме възможност да видим за първи път Париж, той бе този, който си бяхме изградили в нашите представи. А те бяха още по-красиви, възприемайки града от терасата на Посолството пред таванския апартамент, станал място на тези щастливци, които съдбата ги бе докоснала по рамото, между които бяхме и ние.За нас в тези години Париж си бе Париж от мечтите, още повече, че за по-малко от две години Пти Пале два пъти отвори вратите си за България – за да покаже на света тракийското и иконно изкуство и да огласи залите си с хора „Йоан Кукузел“.
Това бе и десетилетието на нашите посланици в Париж – Евгени Каменов, Владимир Топенчаров и Иван Будинов, и един от най-щастливите периоди за жадните да видят „другия свят“ български художници, обгрижвани именно от тези наши дипломати, които заедно с Дора Валие, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Ваня Дечева, Давид Перец, с младите тогава Лъчезар Ошавков и Казански, които пееха в Распутин, Анди Лекарски, Колю Манев, Любен Диманов, Марин Върбанов и Сун, създаваха тази културна аура, с помощта на която започна да се оформя доброто лице на България.
Често се питам трябва ли да оставим тези наши преживявания и спомени, нахвърлени небрежно с туш, креда и молив на белия лист от Слона, само в нашите спомени, т.е. да потънат те в забравата? Не е ли игнорирането на миналото ни своеобразно себеотричане, особено когато то е свързано с емблематични за нашата идентичност личности и то не само за Пловдив, каквито бяха Георги Божилов – Слона и Атанас Кръстев – Начо Културата? Не са ли те все още част от нашата културна визия и духовност? Поне за мен това е така". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00

Археологическо лято и на Емпорион Пистирос до Ветрен

Четвърта седмица продължават археологическите проучвания на Емпорион Пистирос, край град Ветрен, област Пазарджик. За това съобщи Виолета Дунева, директор на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември.  Разкопките се провеждат с подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и на обекта работят археолози и доброволци...

публикувано на 12.08.24 в 11:34

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10.08. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Опиянението от промяната. 272 стр., 4А, Унискорп, 2024. Габриел Гарсия Маркес. Окапалата шума. 162 стр., ок. 5А, Лъчезар Минчев, 2024. Ставрос Христодулу. Денят, в който реката..

публикувано на 12.08.24 в 10:17

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16