Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изписаха тризначките Дария, Даная и Анелия

Изписват тризначетата
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Тризначките Дария, Даная и Анелия бяха изписани днес от отделението по неонатология в МБАЛ „Пловдив”. Децата се родиха на 18 май, но се наложи да престоят в отделението 1 месец, тъй като се родиха недоносени.

На официалното събитие присъства цялото семейство заедно с 2-те баби и 8-годишния батко Кристиан. „Безкрайно съм щастлива, още повече че 2 от децата са кръстени на мен”, сподели една от бабите - Дора, която е майка на бащата Костадин Топоров. 

Заедно с другата баба – Таня, която все още работи, увериха, че ще помагат, колкото могат, на младото семейство в отглеждането на 4-те деца.  Баткото - 8-годишният Кристиан, също обеща, че ще помага в грижите за малките сестрички.  

Майката - 28-годишната Недялка Топорова, заченала тризначките по естествен път. Имала проблеми в началото на бременността си, но въпреки това успяла да износи бебетата докрай.  „Щастлива съм с 4 деца! Искам да благодаря както на кмета Иван Тотев, който ни помогна с детегледачка и с 5000 лв, така и на лекарите и сестрите, които помогнаха бързо да се родят бебетата”, сподели майката.  

Тризначките и техните щастливи бабиВ отглеждането на тризначките до 2-годишната им възраст ще помага детегледачка, която бе осигурена с финансовата помощ на община Пловдив. Помощничката вече е избрана и започва да помага активно в грижите покрай бебетата.

Трудно ще бъде с отглеждането на 4-те деца, но ще справим. Моята заплата и майчинството засега ни стигат, купихме вече и количка за тризнаци, каза бащата Костадин Топоров. Той уточни, че неговата прабаба по майчина линия била близначка.

Завеждащият отделението по неонатология в МБАЛ „Пловдив” д-р Диана Аргирова обясни, че бебетата са изписвани поетапно, защото са родени с различно тегло. Реално днес бе изписването на най-малкото детенце, затова датата се приема за официалното изписване на децата от болницата.

Д-р Аргирова припомни, че тризнаци се раждат рядко, веднъж на 100 000 души. Преди Дария, Даная и Анелия в Пловдив тризнаци са родени преди около 5 години, а следващите се очакват още този месец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10