Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изписаха тризначките Дария, Даная и Анелия

Изписват тризначетата
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Тризначките Дария, Даная и Анелия бяха изписани днес от отделението по неонатология в МБАЛ „Пловдив”. Децата се родиха на 18 май, но се наложи да престоят в отделението 1 месец, тъй като се родиха недоносени.

На официалното събитие присъства цялото семейство заедно с 2-те баби и 8-годишния батко Кристиан. „Безкрайно съм щастлива, още повече че 2 от децата са кръстени на мен”, сподели една от бабите - Дора, която е майка на бащата Костадин Топоров. 

Заедно с другата баба – Таня, която все още работи, увериха, че ще помагат, колкото могат, на младото семейство в отглеждането на 4-те деца.  Баткото - 8-годишният Кристиан, също обеща, че ще помага в грижите за малките сестрички.  

Майката - 28-годишната Недялка Топорова, заченала тризначките по естествен път. Имала проблеми в началото на бременността си, но въпреки това успяла да износи бебетата докрай.  „Щастлива съм с 4 деца! Искам да благодаря както на кмета Иван Тотев, който ни помогна с детегледачка и с 5000 лв, така и на лекарите и сестрите, които помогнаха бързо да се родят бебетата”, сподели майката.  

Тризначките и техните щастливи бабиВ отглеждането на тризначките до 2-годишната им възраст ще помага детегледачка, която бе осигурена с финансовата помощ на община Пловдив. Помощничката вече е избрана и започва да помага активно в грижите покрай бебетата.

Трудно ще бъде с отглеждането на 4-те деца, но ще справим. Моята заплата и майчинството засега ни стигат, купихме вече и количка за тризнаци, каза бащата Костадин Топоров. Той уточни, че неговата прабаба по майчина линия била близначка.

Завеждащият отделението по неонатология в МБАЛ „Пловдив” д-р Диана Аргирова обясни, че бебетата са изписвани поетапно, защото са родени с различно тегло. Реално днес бе изписването на най-малкото детенце, затова датата се приема за официалното изписване на децата от болницата.

Д-р Аргирова припомни, че тризнаци се раждат рядко, веднъж на 100 000 души. Преди Дария, Даная и Анелия в Пловдив тризнаци са родени преди около 5 години, а следващите се очакват още този месец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59