Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска демокрация или мутренско-мафиотски анклав ?

Предстоящите местни избори  ще решат  какво ще изберем,  европейска  демокрация, или  мутренско-мафиотски анклав ?

Позиция  на социолога и политолог проф. Михаил Мирчев, който коментира приетите на първо четене  тази сряда два законопроекта, насочени срещу най-разпространените форми на изборен туризъм - преселването на много хора от едно на друго населено място, и регистрацията на един адрес на много хора, някъде и до сто души на един адрес. 

Изборният туризъм – доколко това, което е минало на първо четене от законопроекта смятате, че може да попречи на този начин -  за вид манипулация в крайна сметка на изборите?

Според него изборният туризъм  може много да попречи на изборния резултат. 

А прилагането на промените  е една кратичка, простичка процедура, чрез която могат да се отрежат най-наглите опити за такова преселение за правене на практика на изборни преврати тук и там.  

Проф. Мирчев даде пример със средноевропейския стандарт, че в едно жилище един човек има право да обитава 13 кв м, което означава, че   в апартамент от 60 квадрата вътре могат да живеят 4 човека. И законът позволява в този апартамент могат да бъдат регистрирани до два пъти повече от нормата т. е. 60 кв м – 8 човека, не 18, не 48, не и 128.

Във всяка нормална къща има домова книга и в тази домова книга са записани хората, които постоянно или временно я обитават. Просто се минава по елементарния административен ред – има ли, няма ли домова книга и ако има колко и какви хора са записани там, след което може да се направи фактическа проверка – след като си записан дали реално живееш на съответния адрес. Има и друга норма, че когато се преместиш до един месец  ти трябва да декларираш пред държавата, че си се преместил...

Михаил Мирчев посочи две партии, които в момента са  злоупотребители с изборния туризъм  –  ГЕРБ и   ДПС. Има и други малки партии, които тук там от време на време се опитват да направят някакъв  зулум от този характер, но двете партии са основни. И двете партии, сметката при тях е за няколкостотин хиляди гласа в повече по този изкуствен начин. И тъй като става въпрос за местни власти става дума на практика за политически преврат в града, в по-голямата община и т. н.

Интервюто с проф. Михаил Мирчев е тук.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51