Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените - псевдо реформа и липса на визия за здраве

д-р Нигяр Джафер - ДПС, бивш председател на парламентарната здравна комисия

Ако ситуацията в родното здравеопазване остане същата, към 2020 г. Ще имаме годишен дефицит от 500 млн лв. И без този аргумент, който  здравният министър  д-р Петър Москов посочи за необходимостта от промяна, едва ли някой се съмнява, че тя е наложителна и дори – много закъсняла.  

В търсене  на вярната посока за повече сигурност в системата на здравеопазването и постигане на ефективна здравна реформа – за дефицитите, осъзнатите грешки, пакетите за здраве и подозрителните зависимости – разговор с д-р Нигяр Джафер – бивш председател на парламентарната здравна комисия:

Д-р Джафер: Когато говорим, че някой иска да наложи по-сериозни правила, това е изключително положително нещо. Аз обаче се съмнявам в това, защото действията, които се предприемат, са с хаотичен и панически характер. Ако беше демонстрирана цялостна  визия за промяна и потърсена широка експертна и политическа подкрепа, нещата щяха да изглеждт различно.  За съжаление, смелите стъпки /някои от тях са много сериозни/, ще бъдат с непредвидими последствия за системата.

Според д-р Джафер, всяка година  здравната система /монополната здравна каса/ генерира дефицит между 250 и 300 млн. Около 2020 г. той  може да бъде и 500 млн, защото медицината върви напред, въвеждат се иновативни методи на лечение. Проблемът обаче е друг: когато се налага промяна, тя трябва да бъде добре обмислена. Например статутът на болниците, които консумират най-голямата част от ресурса на касата – около 1 милиард и стотина млн.лв. Първо беше заявено, че болниците не трябва да са търговски дружества и трябваше те да се одържавят, а сега коментираме идеята  за приватизация на болниците. Ето две противоречиви идеи от едната крайност – в другата. Идеите изглеждат като току що хрумнали някому. Здравната система е много сериозно нещо, за да бъде подлагана на експерименти. Когато  се предложи разделяне на пакета на две, трябваше да бъде ясно обяснено, че вноската – 8%, които сега плащаме, ще се преразпредели или пък ще се намали задължително. Тези, чиито болести са в допълнителния пакет или не са, но те имат нужда имат нужда от повече сигурност, трябва да се осигуряват и в друг фонд. Това обаче е промяна на осигурителния модел. Има неща, които трябва да се обмислят много сериозно и някои от текстовете мисля, че ще паднат в съда със сигурност. Цялата диагноза е дискриминация - човек може да боледува от рядко заболяване, което   за него си е 100-процентов проблем  и той не може да бъде дискриминиран за това, особено, когато е здравно осигурен и редовно си плаща вноските.   Повече чуйте тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12