Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина да участват равнопоставено в изборния процес

Ваня Нушева

Деликатната тема за промяна на изборните правила се превръща в повод за скандал всеки път, когато тя става актуална непосредствено в навечерието на поредния вот. Законовите поправки за препятствие на изборния туризъм, предложеното от президента  допитване за механизмите на избора, спешната редакция на коляно от страна на ДПС на питането  за 100% мажоритарен вот може да бъде приемано като част от общественото усилие за повече предвидимост в политическия процес. 

Провокация ли е внезапното предложение на ДПС за 100% мажоритарен вот или ще изиграе ролята на лост, блокиращ избора на  корпоративен слугинаж на партиите в Парламента? За опасностите, страховете и готовността на политиците и обществото да гласуват по нови правила, ще разговаряме с програмния директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Ваня Нушева:

Аз съм съгласна с разбирането за това, че пет месеца преди изборите не е редно да се променят основни компоненти от изборния процес, основни правила. Усилията на този етап трябва да бъдат фокусирани към доброто организиране на изборите. И това е преди всичко ангажимент на институциите. Разбира се, политическите партии имат роля в този процес и тази роля се състои в това да издигнат качествени кандидати, които да получат високо доверие на избирателите и впоследствие да ги представляват ефективно в изборния процес.  Когато говорим за въпроса с мажоритарния избор очевидно предложението за 100 % избиране на депутатите, на представителите по мажоритарен принцип е предложение, което цели да доведе до абсурд. Всъщност 100 % мажоритарен избор означава радикална промяна в избирателната система. Когато говорим за дефицитите, за проблемите в изборния процес не мисля, че това има пряка връзка с въпроса за купуването на гласове.

Р. П.: Искам да продължим да разсъждаваме в посока въвеждането на 100-процентовата мажоритарност и доколко е вероятна възможността всъщност това избиране на 240 депутати да изкриви политическото представителство.

В. Н.: Това е един от най-съществените дефицити на мажоритарната система. Ако погледнем в сравнителен план мажоритарната система е най-архаичната избирателна система – това е първият вид избирателна система. Не случайно в последните десетилетия във Великобритания тече дискусия за промяна на избирателната система, защото тази система има няколко съществени дефицита. На първо място, тя ограничава възможността за представителство в парламента, защото на практика води до създаване на двупартиен модел. При този модел всъщност две основни политически партии са представени в парламента и възможността за представителство на малки политически партии е минимализирана до степен да не получават възможност изобщо да бъдат представени в парламента. Така че основният дефицит на изцяло мажоритарната система е ограничаване на политическия плурализъм и всъщност не е истина, че по този начин ние ще избираме личности, а не партии. Напротив.

Разбира се, съществените проблеми в изборния процес са няколко.  На първо място – избирателните списъци – ние организираме изборния процес по избирателни списъци, които са създадени въз основа на други регистър, а регистър база данни „население” е създаден за други цели на управлението. България не е толкова голяма държава, която не може да приложи ефективно създаването на механизъм за регистър, служещ само и единствено за целите на изборния процес. Съществени деформации има в този процес, в начина, по който се  формират избирателните списъци.

Другият съществен проблем е купуването на гласове. Организацията на изборния процес – трети съществен проблем. Това са най-съществените проблеми.

Тук има значение  и начинът, по който политическите партии номинират кандидатите.  Наистина виждаме едно отклонение, една деформация в посока политическите партии да вземат решения – едни тесни ядра от управляващата част на партиите да вземат решения за номиниране на кандидатите. Адекватният отговор на този проблем е въвеждане на преференция, която не затруднява възможността за пренареждане на предложените кандидати от страна на избирателите, а също и въвеждане на частична възможност за мажоритарен избор.

Моята теза за електронното гласуване е, че ще позволи на избиратели, които живеят в чужбина да се включат и да участват активно в основен процес в демократичното общество. Българските избиратели, живеещи в чужбина имат правото да гласуват и ние трябва да намерим механизъм за тяхното участие. Да, същевременно обаче съществува и възможността за контрол и злоупотреба с този начин на гласуване особено в райони, в които определени тартори, честни лидери, работодатели могат да опитат да окажат въздействие върху своите избиратели. Този въпрос обаче може да намери своето адекватно техническо решение. Важно е да не горим заради бълхата юргана. Аз мисля, че ние трябва да намерим механизъм българските избиратели, живеещи в чужбина да участват равнопоставено в изборния процес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани по..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36