Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на бежанците - те вече са 60-милионна "държава"

20 юни е Световният ден на бежанците. Той е отбелязан за първи път през 2001 година и оттогава на този ден традиционно се припомня смелостта на хората, търсещи по-добър живот. Живот без да бъдат преследвани, без войни, разрушения, репресии, без трупове по улиците.

Десетки хиляди души по цял свят отбелязват и празнуват приноса на прокудените от домовете си хора. Ежегодното отбелязване включва различни събития в повече от 100 държави, включително в Централна Европа, в които участват държавни служители, НПО и хуманитарни работници, известни личности, граждани и самите бежанци.

СнимкаСнимка

Днес всеки 122-ри жител на планетата принадлежи към една от тези групи.

Ако всички те бяха събрани в една държава, тя би заела 24-а позиция в света по брой на населението.

При това почти половината бежанци са деца.

Снимка

За задълбочаващите се проблеми, за на практика хуманитарна криза, говори и последния доклад на Комисариата за бежанците на ООН. Според данните почти 60 милиона души по света са били изгонени от местата, в които живеят от конфликти и преследване към края на миналата година. През 2014 г. средно по 42 500 души всеки ден са ставали бежанци, търсели са убежище или са били разселени отвъд държавни граници. Това число се е увеличило 4 пъти в рамките на последните четири години, посочва комисариатът.

Принудени от поредния случай на удавили се стотици хора във водите край Италия през април, европейските лидери започнаха редица срещи, разговори, дискусии, излязоха с декларации. Те обещаха да намерят общ отговор на един от най-сериозните проблеми - засиления бежански натиск по средиземноморските граници в Италия и Гърция. И да задвижат пилотен проект за разпределение на 40 000 имигранти от двете страни към вътрешността на Европа.

Само преди дни и европейските вътрешни министри се опитаха да направят поне първата дребна стъпка към такава обща политика. Проектът обаче поне засега остана блокиран заради съпротивата на някои страни от вътрешността на Европа да поемат още бежанци.

Така въпреки призивите от години за повече солидарност, за необходимост от обща европейска политика и адекватен общ отговор на засилващите се проблеми, пограничните страни като Италия, Гърция, България, са оставени да се справят както могат с увеличаващите се потоци имигранти. Финансово подпомагани, но не и чрез приемане на хората навътре.

Днес светът, Европа, България посрещат Световния ден на бежанците, изправени пред може би най-сериозната бежанска криза. Криза, която не обещава скоро да приключи. Която се задълбочава все повече. И за която все още Европа не може да намери единно адекватен отговор.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара, като 1300 от тях са горска площ, а другите..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23