Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сухозем почетоха паметта на американски пилот, разбил се край селото

| обновено на 23.06.15 в 08:18

Паметта на американския пилот  Дейвид Кингсли и на седем жители на Сухозем беше почетена пред паметника в центъра на селото.  

СнимкаЛейтенант Кингсли загива на този ден през 1944 година, когато самолетът му се разбива при завръщане от бомбардировки  над Румъния.  Машината му е с тежки поражения от противовъздушната отбрана и преследващите го изтребители и той нарежда на екипажа да скочи с парашути.  

С последни усилия пилотът успяла да отклони падащия над селото самолет и се разбива  в близката до него местност.  По фатална случайност обаче, точно там се намирали седемте жители от Сухозем, излезли на работа на полето, които загиват от експлозията. 

На възпоменателната церемония присъстваха Областният управител на област Пловдив Розалин Петков, Кметът на Община Калояново Александър Абрашев, Полк. Джеймс КРОУХЪРСТ-Военен и военновъздушен аташена САЩ в България, представители на Националната гвардия на щата Орегон, очевидци на събитията преди 71 години и представители на фамилията Дуралийски, кметът на Сухозем, гости, медии и местни жители.

В словото си по повод годишнината, Кметът на Калояново Александър Абрашев отбеляза: „ 71 години са кратък период от съвременната история, но достатъчно дълъг, за да бъде и поучителен и преходен. Тогава, по стечение на историческите обстоятелства ние сме били противници, а 45 години по-късно станахме приятели и съмишленици…“ Според него с издигането на паметника преди 11 години се съхранява паметта за една човешка трагедия, но това показва, че пред смъртта всички сме равни. И никога повече хората не бива да позволяват  да бъдат въвличани във войни.

По време на словото на  Полк. Джеймс КРОУХЪРСТ, като своеобразен знак на почит над паметника прелетяха два американски изтребителя F – 15 от Военно-въздушната гвардия на САЩ във Флорида, които в момент участват в международно учение "Тракийски орел 2" в Трета авиобаза в Граф Игнатиево. „Според преданията човек умира по два пъти - когато духът напусне тялото и когато спомените за него изчезнат.- каза в словото си полк. КРОУХЪРСТ- „Този мемориал, открит през 2004 година показва, че както л-т Кингсли, така и седмината от фамилията Дуралийски ще останат в сърцата ни“.

Снимка

След поднасянето на цветя, всички присъстващи се включиха в неформални разговори и си направиха множество общи снимки за спомен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51