Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на дивите цветя в Родопите

БНР Новини
Снимка: rhodopeflowersfestival.org

“Фестивалът на дивите цветя в Родопите” се организира от 20 до 28 юни за трета поредна година от Екоорганизация – Родопи в град Смолян и няколко близки китни села, накацали с белите си къщи по зелените склонове на планината. Сред природата изникват творчески ателиета, организират се ботанически и велотурове, събори на местните занаяти и фолклор, базари и дегустации на местни хранителни и билкови продукти, както и практически семинари по ароматерапия и натурална козметика. За този цветен празник разказва Антония Челикова, председател на Екоорганизация – Родопи.

Събитието е част от мрежата на “Фестивали на дивите цветя” в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания, в рамките на проект "Цветна Европа" под егидата на PlantLife International. Във фокуса на нашия фестивал са диворастящите растения. Искаме да разкажем за тях, да стимулираме интереса на хората да дойдат в планината. От друга страна идеята е да покажем на местните общности с какво богатство разполагат, да ги убедим, че това е един туристически ресурс, който ще привлече повече туристи през пролетта и ще удължи туристическия сезон.

Родопско омайниче (Geum rhodopaeum)
Фестивалът е насочен както към любителите на дивата природа, така и към тези, които искат да се насладят на родопските традиции и фолклор. Една китка от разнообразни събития, които дават шанс на посетителите да усетят вкуса, аромата и красотата на Родопите. През дните на фестивала те се докосват до знанието за значимостта на цветята и тяхната роля в ежедневието и празниците на родопчанина. Може би ще бъде интересно да кажем, че има над 20 вида цветя, които носят името на планината. Сред тях са родопската теменуга, родопското великденче, родопското еньовче, родопски крем, родопско омайниче. Много редки цветя ще бъдат показани по време на четирите ботанически тура. И още един акцент откроява Антония Челикова:

Венерина пантофкаС удоволствие ще разкрием тайните на орхидеите. България, и в частност Родопите, са богати с много видове диворастящи орхидеи. Те не са толкова атрактивни както тропическите, но са не по-малко красиви. Орхидеите са защитен вид в страната ни и са включени в Червената книга. Ще бъдем удовлетворени, ако с този фестивал накараме хората да са съпричастни към опазването им, защото трябва да съхраним това богатство и за бъдещите поколения. Цветята са не само красота. Какво бихме били днес в ежедневието си без билките и техните лечебни свойства! Затова обръщаме специално внимание и на този аспект. Имаме курс по ароматерапия, който разкрива лековитата сила на аромата на билките. Организираме и базар на диви билки.

Във фестивалните дни са включени и два събора – в с. Могилица и в с. Смилян. Единият е празник на местните народни занаяти, традициите и обичаите, запазени в родопския край. Другият повдига настроението с народно надсвирване и надпяване на състави от различни фолклорни области на България.

Повече за фестивала можете да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!