Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален научен форум с нови факти за Съединението се открива в Пловдив

Снимка: bnr.bg

Над 30 изследователи от БАН, университетските центрове в София, Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград, музейни специалисти,експерти и училищни преподаватели, ще представят на конференция в Пловдив новооткрити факти за Съединението на България. 

Форумът се организира по програмата на  Национален комитет за честването на 130 годишнината от Съединението на България, под председателството на президента Росен Плевнелиев.  Той ще се проведе днес и утре в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей. Конференцията е под надслов  „Съединението на България от 1885 г. – 130 години по-късно”.  

Новооткрите факти за Съединението ще бъдат пречупени през съвременния поглед на изследователите, които ще участват с доклади във форума. В първия ден от конференцията ще бъде представен и сборник с докладите от националната научна конференция „Академик Иван Евстатиев Гешов – държавник, общественик и учен, меценат на българската наука и култура”, която се проведе през ноември миналата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Чергов напуска шефския пост в Пловдив, МВР министърът поиска още три оставки

Една подадена и три поискани оставки – това е резултатът от посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в областната дирекция на МВР-Пловдив след като вчера 7- годишно дете застреля полицеският инструктор Николай Филипов в сградата на специалните сили.  Стоянов заяви, че оттегля искането си за оставка на директора Георги Чергов, но той по..

публикувано на 13.08.24 в 14:28

Министър Стоянов дойде в Пловдив за оставката на Георги Чергов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пристигна в пловдивската дирекция на МВР заради случая, при който 7-годишно дете застреля баща си на работното му място в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив.  Убитият 49-годишен полицай Николай Филипов е бил служител на сектор „Специални тактически действия“.  Към 14 ч. министърът..

обновено на 13.08.24 в 13:48

Задържаха дързък бандит, ограбил и пребил пенсионерка в дома й

Дързък извършител на грабеж над възрастна жена разкриха пазарджишките криминалисти. Бандитът проникнал в къщата на 64-годишната обитателка и я заплашил да му даде всички налични пари и ценности.  Заплахите си той придружил с множество удари по главата и тялото на беззащитната жена. След като я пребил, крадецът взел чанта с лични документи, пари и..

публикувано на 13.08.24 в 13:33

Арестуваха насилник, пребил жена си

Млад мъж от пазарджишкото село Ивайло е задържан след побой над съпругата му.  Късно снощи в жилището им в Пазарджик избухнал шумен скандал, при който 38-годишен мъж от село Ивайло жестоко пребил нжена си, на 35 години.   След побоя тя успяла да потърси помощ, а пристигналите полицаи арестували насилника.  Той е задържан за престъплението по..

публикувано на 13.08.24 в 13:29

Ремонтът на пътя Съединение - Голям чардак започна

С тържествен водосвет стартира ремонтът на пътя между град Съединение и село Голям чардак. Проектът предвижда основен ремонт на пътната основа и банкетите на 8-километровата отсечка, цялостно асфалтиране, отводняване, възстановяване на маркировката, сигнализацията и тръбната мрежа за оптични кабели. Средствата в размер на 8 470 500 лв...

публикувано на 13.08.24 в 12:04