Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият кмет на "Централен" Райна Петрова отива на съд

| обновено на 26.06.15 в 16:43
Снимка: gustonews.bg

Окръжна прокуратура -Пловдив внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен"  и бизнесдамата Надежда Минчева, която е доставчик на хранителни продукти за детските градини в района.

Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, превишаване на права и търговия с влияние. Минчева ще бъде съдена за  търговия с влияние. 

Според обвинителния акт от началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице Петрова не е дала възможност на директорите на 14 детски градини да проведат самостоятелно обществени поръчки за избор на доставчик  на хранителни продукти. 

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си, защото лично е определила изпълнител на договорите по ЗОП като са сключени договори с фирмата на Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя, съобщи днес прокуратурата. 

По този начин тя е осигурила на фирмата на Минчева финансова облага за почти 45 хиляди лева за 2012 и 2013 година. Според обвинението доставените храни не отговарят на изискванията за качество, накърнява се авторитетът и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция. 

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние, защото е приела от Минчева подaръчен ваучер за екзотична екскурзия за почти 10 хиляди лева, за да упражни натиск върху заместник – кмета на района за провеждане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на район “Централен”със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева. 

Тя от своя страна също е обвинена в търговия с влияние. По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен, няма опасност за селата Щъркелово и Елшица. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара,..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51