Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интриги и напрежение около Куршум джамия

| обновено на 29.06.15 в 14:14

Ново напрежение зрее около Куршум джамия в Карлово. Кметът Емил Кабаиванов забрани митинг на мюсюлмани в защита на Куршум джамия с мотива, че това е провокация срещу етническия мир. Мюсюлманите се притесняват, че археологическите разкопки, които текат от 2 седмици в храма, могат да го повредят. 

От общината уточниха, че на 26 юни е получено уведомление на бланка на Районно мюфтийство – Пловдив, в което се съобщава, че „група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат в Карлово на 30-ти юни „протестен митинг в защита на „Куршум джамия“ и други подобни мюсюлмански храмове в страната“. 

Твърди се още, че протестът бил национален и ще присъстват граждани от цялата страна. Организаторите заявяват, че „целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите.“

Като кмет на община Карлово упражних правата си съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и забраних провеждането на заявения митинг. Считам, че тази проява ще наруши обществения ред – нещо, което не мога да допусна, заяви пред Радио Пловдив д-р Кабаиванов.

"Искахме да направим митинг, за да се чуе и гласът на мюсюлманите по казуса с Куршум джамия. Притесняваме се от тези разкопки около храма. Щом кметът е забранил митинга, няма да го провеждаме, защото спазваме законите на страната", коментира пред Радио Пловдив Ахмед Пехливан от Районното мюфтийство в Пловдив. 

Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила духовното си предназначение. Преди 2 седмици екип археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия. Целта на учените е да проучат културните пластове на терена, върху който е построена сградата. 

"Идваха представители на мюсюлманската общност в Карлово, разговаряхме, разгледаха разкопките. Няма напрежение сред тях. Куршум джамия е много интересен обект от археологическа гледна точка, защото никога не е проучвана цялостно и е една от малкото добре запазени сгради, построени през ХV век. Имаме всички основания да смятаме, че е построен върху тракийски обект", коментира пред Радио Пловдив проф. Ваклинова. 

„Смятам твърденията на организаторите на митинга за необосновани, зад тях прозират други намерения. На фона на това, което се случи в Гърмен, в Орландовци, категорично е недопустим този опит да се насажда някакво противопоставяне в един от най-толерантните български градове",  заяви кметът на Карлово. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28