Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция никой не знае, какво ще стане утре

Финални сцени на гръцката трагедия, начални – за  омиротворяване на еврозоната или ново отлагане на агонията с неясни икономически последици за  семейството на Европа?  Крайният срок за някаква яснота около тези въпроси изтича тази нощ, заедно със спасителната програма на Гърция с кредиторите. 

Сега думата има народът - парламентът подкрепи предложението на правителството за референдум по последното предложение на кредиторите за отпускане на 15,5 милиарда евро за следващите  пет месеца, но само при условие че Гърция се съгласи да увеличи данъците и да намали разходите.  Как активните хора приемат случващото се в държавата? Барометъра на общественото настроение в Гърция ще проверим в директна връзка в ефира с Илияс Халиянис - магистър-фармацевт от Комотини, член на националното ръководство на съюза на фармацевтите: 

За първи път в Гърция  ситуацията е много лоша – има напрежение, хората не могат да извадят пари от банките. Те са затворени от вчера до 5 юли и това означава, че в края на месеца, когато се получават пенсии и заплати, хората не могат да посрещат дневните си нужди. Моето семейство е с две деца, искам да отида до магазина да взема мляко и не мога, защото имам само 60 евро. И така ще е всеки ден – нищо не мога да си купя, защото не зная, какво ще стане в бъдеще.  Когато бях в България, живеех до църквата „Александър Невски” и виждах хората, които викаха тогава през 1997 г. „Който не скача, е червен”. Въпросът в Гърция не е между червените и сините, за нещо, което отива до задънена улица. 

Трябва да видим,какво ще стане утре и никой не може да отговори – нито червените, нито сините. Тези последни 5 години бяха само данъци и развитие, което ни обещаха и  ЕС,  МВФ, и гръцката власт и .... за съжаление, не стана нищо. След това, което стана с банките, кризата не е вече само икономическа. Големите фирми спряха да дават лекарства за Гърция и сега не знаем, дали утре пациентът ще намери лекарството си, не само, дали ще успее да го плати. Частта, която сега се дава, е около 70%. Ако някой обаче взема лекарство за диабет, то струва повече от тези  60 евро. Освен това, количествата, които големите американски и германски фирми ни изпращаха, сега са много малки. Не можем да отговорим на въпроса: какво ще стане – за парите, за лекарствата, ситуацията е много тежка.

Никой не знае и не може да каже, какво ще стане на следващия ден. Премиерът реши няколко проблема с този меморандум. ЕС обаче не прие посоката за развитие на преговорите, която Ципрас даде и затова той назначи този референдум. Аз не мога да кажа, дали ще бъде по-добре или по-лошо след референдума на 5 юли в Гърция. Ако отговорът е „не” на ЕС, трябва да се намери национална политика за посоката на развитие. Другото е – ЕС да намали този дълг, за да съществуваме с евро или да се върнем към драхмата. 

Интервюто с Илияс Халиянис, магистър- фармацевт от Комотини може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12