Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-вероятно Гърция ще получи ново преструктуриране на дълга

Снимка: БГНЕС

Вероятно в крайна сметка Гърция ще получи ново преструктуриране на дълга тогава, когато поеме да свърши повече неща от тези, които се искаха до момента, прогнозира в интервю за Радио Пловдив Красен Станчев – доцент в Софийския университет и председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика.

"Възможните сценарии за Гърция сме ги гледали в България след 1990 г., т. е. още около година –  преговори с кредиторите, на първо място Международния валутен фонд. Това е много важно, защото участието на Международния валутен фонд споделя или така да се каже разпространява или се опитва да предотврати глобалните рискове от фалит на Гърция, политическата стабилност, няколко пъти избори и това е – нещо особено няма", заяви икономистът. 

"Има една книга, издадена преди около десетина години и преведена на български и се казва „Трагедията да си грък”. Тя е написана от един гръцки философ и е една от най-популярните книги в Гърция. Вчера президентът на Гърция цитира тази книга, без да иска предполагам, и каза, че Европа е виновна за това, което става, но ние сме част от Европа и те не могат без нас. Това е една неясна позиция. Иначе това, за което всъщност става дума на референдума е дали да се плащат дългове или да не се плащат дългове", коментира Станчев. 

По думите му, обикновено всеки един нормален човек би предпочел да вземе повече и да върне по-малко. "Интересното е, че във вторник в Атина, и това обяснява вчерашното поведение на премиера Алекси Ципрас, имаше доста видима обществена подкрепа, изразена на митинг на опозиционните партии - а и не само, които предполагат, че няма друг начин да се нормализира ситуацията освен чрез плащане на дълговете".

Онова, което може да се предполага като изход от референдума в неделя е горе долу следното, прогнозира председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика. "За Сириза са гласували около 37 % от избирателите. Поради избирателната система в Гърция това е голямо преразпределение на гласове към спечелилите и влезлите в парламента партии. Но това не означава, че в ситуацията на допитване останалите около 62 – 63 % не биха заели друга позиция в сравнение с тази на Сириза", подчерта той.

Според него, другото,  което се вижда е, че в Сириза също има някакво разцепление и данните от изследване на общественото мнение от вчера показват известен превес на позицията за плащане на дълговете и продължаване споразумението с кредиторите. 

"Аз смятам, че това са гръцките граждани и политическите партии, които разбират, че Гърция има много големи резерви за решаване на проблема със своите дългове. И тези резерви се състоят в това, че в Гърция почти всичко е държавно – има възможност да се приватизират неща, има възможност за по-голяма ефективност на държавната администрация и по-голяма ефективност на бюджетните разходи, т. е. те трябва да бъдат съкратени, има възможност да се подобрят и приходите. Това беше започнало да прави предишното правителство, сегашното правителство на Ципрас спря да го върши, последните 5 месеца правеше точно обратното  на онова, което трябваше да се прави", обясни Красен Станчев.

Икономистът е на мнение, че гръцките банки имат интерес да поддържат висока депозитна база  и съответно да работят нормално, за да си съберат вземанията. 

Цялото интервю с Красен Станчев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15