Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Ципрас въведе драхмата, ще си търси убежище в Северна Корея

Колко дълго може да оцелее Гърция без помощта на кредиторите си? Днес финансовият министър Варуфакис заяви, че ще подаде оставка, ако гърците подкрепят на референдума пакета от мерки, предложен от ЕС.

Гърция я чакат тежки времена и то не месеци, а години, прогнозира бившият финансов министър Муравей Радев. Това е резултат на една порочна политика на няколко правителства, но основната заслуга за фалита е на сегашното, което той нарече "ултраляво, марксистко - маоистко правителство". 


Гърция 6 пъти е фалирала, това е седмият. Според Радев Ципрас нищо не направи, за да спаси страната си от банкрут. По думите му гърците са я докарали дотам, че без увеличаваща се външна подкрепа, не могат да оцелеят, а  референдумът е "след дъжд качулка". 


Така италианското сп. Панорама изобрази Алексис Ципрас и Янис Варуфакис.Оставките на Ципрас и Варуфакис са по- добрият вариант за гърците. Така ще се стигне до истински реформи, трябва да се намалят публичните разходи, да се раздържавява собствеността, да се повишава икономическият растеж, да се либерализира пазарът на труда, коментира бившият министър. 


Ако кажат НЕ тогава Ципрас няма да има полезен ход. Банките тогава няма да отворят,  хората няма да си вземат 130 милиарда евро, които  държат в банките, а бизнесът  ще изпадне в патова ситуация. 


Най- голямата грешка е да се излезе от еврозоната и да се въведе драхмата. Те ще пуснат печатницата за пари, която ще доведе до инфлация, а после до хиперинфлация, която ще изяде всичко и тогава ще дойде криза четири в едно, която ще доунищожи всичко в Гърция, а Ципрас ще поиска убежище някъде, например в Северна Корея, заключи Муравей Радев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18