Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако гърците са отговорни, Ципрас трябва да си отиде

"Всичко върви в посока постигне на споразумение с кредиторите". Това заяви в интервю за Радио Пловдив финансовият анализатор Светозар Гледачев.  

сичките тези циркове, които направиха Ципрас - гърците – референдуми – това си бяха едни театрални постановки – драма в типично гръцки стил само и само да изкопчат евентуално по-добри условия. Но както се вижда по-добри условия най-вероятно  няма да има", коментира той.

По думите му, гръцката драма, която най-вероятно ще стане гръцка трагедия, се разиграва повече от шест месеца без абсолютно никаква логика. 

"Пред тях имаше само три изхода – лош, по-лош и ужасен. Ужасният е въвеждането на драхмата. Ако си спомняте и по медии, и по телевизии постоянно даваха анализатори – гърци, те се пенеха, че си искат драхмата и т. н. Социологическата статистика обаче сочи друго, че над 78 % изобщо не искат връзката към драхмата, ако това нещо стане щеше да има истинска революция в самата Гърция. Т. е. сега, когато сме вече към края на разрешаването на проблема съвсем ясно се вижда, че всичкото е било една просто политическа игра, на късане на нерви, заплашване на Европейския съюз с една едничка цел – Гърция да изкара колкото може условия, първо, и второ, Ципрас да остане на власт. 

Разберете, че за Гърция толкова много се говори, че вече се губи нишката, че те, предишното правителство на Самарас, беше стигнало до бюджетен излишък, нямаше нужда от всичките тези рестрикции, тези забавяния от 6 – 8 месеца, т. е. беше докарал страната до баланс и до излишък, т. е. страната вече започваше да излиза от кризата. А това правителство излезе с популистката идеология за спиране на плащанията, т. е. какво се спечели нищо. Просто дойдоха други на власт. Кои? Сириза и ултралеви сили. Където са управлявали ултралеви сили винаги държавите са стигали до дъното. Ултралеви сили хората са забравили, че с точност са поемали държавите в криза след Голямата депресия – това са Мусолини, Хитлер и те са националсоциалистическата партия на Хитлер – абсолютно подобни национални проблеми разрешават, с леви убеждения идва на власт Кастро, след безпрецедентна криза взема властта. И всичките тези държави след тези управления  къде са се намирали – на дъното! Така че Гърция като един типичен византийски политик  просто разигра тези карти и нищо не направи т. е. заплашваше, заплашваше, заплашваше Европа и света и накрая най-вероятно ще се съгласи, както се е съгласила, не знам дали това е последното, защото при тях всичко е предпоследно, с условията на „тройката”.

Според Гледачев, ако гърците са отговорни политически, трябва в момента, в който се подпише споразумението  да свалят Алексис Ципрас от власт, тъй като той просто е сменил едно правителство с друго при по-лоши условия.

„Той сечеше клона, на който седи, падна на по - нисък клон и пак започва да сече и този клон” и накрая се съгласява на по - лоши условия. Ако гърците наистина са такива, каквито се правят по площадите и по митингите, трябва след подписването Ципрас да си отиде, обаче понеже живеем в 21 век – той ще остане на власт и демагогията ще направи герой най-вероятно. Това е чиста форма на политическа демагогия, съчетана с икономически ужас.

Нещата в Гърция хич не са добре – кога България, кой някой жив българин е живял в такива времена, когато не е могъл да влезе в банката и не може да си борави с парите – това е било може би 1944 г.

Другите варианти от кризата е, че примерно, едното от предложенията беше за орязване с 30 % на всички депозити над 8000 евро, т. е. въпреки, че до 100 000 евро депозитите в ЕС са защитени, едното от предложенията беше 8000 да се запазят, а 30 % над горницата да бъде взета за еднократно плащане към ЕС, т. е. това е вид форма на национализация, каквато пак казвам в България сме имали 1944 – 45 г. след идването на социализма в България. Така че хората в Гърция преживяват голям ужас..."

Цялото интервю със Светозар Гледачев чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15