Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ "Св.Пантелеймон" може да фалира заради лимитите

Снимка: plovdiv.topnovini.bg

Как ще се отрази и на пациентите, и на лечебните заведения реформата на Петър Москов, разделяща здравните услуги на основен и на допълнителен пакет – отговорите търсим от доц. Петко Недев – директор на една от големите общински болници  в Пловидв „Свети Пантелеймон”.

Ще проработи ли така предлаганата здравна реформа особено в частта, разделяща ги на основен и допълнителен пакет?

Петко Недев: Това е една от големите загадки, защото разделянето на основен и допълнителен пакет като мотив и като намерение не е лошо, за да могат да се регулират болестите, да се отделят ресурси, организации и т. н. Но както се казва, дяволът е в подробностите. Откъде произлизат подробностите, които са решаващи при прилагането на този закон. Първо, самите болести, които по своята природа не четат книги, нищо още по-малко наредби и те могат да преминават през различни свои състояния... До голяма степен има консенсус по т. н. обществено значими заболявания, тъй като те се изследват по обективни критерии, продължителност на живота, смърт и т. н. инвалидизация. В този смисъл обаче самата наредба е практическо ръководство за прилагането на закона и вече от тук могат да произлязат редица неудобства и недоразумения. 

Р. П.: Т. е. трябва да се работи много ясно и категорично в наредбата по отношение на негативите и позитивите, които ще донесат здравната реформа и свързана с нея съответно неотложна спешна помощ.

Последно – да обобщите какво е финансовото състояние на „Св. Пантелеймон”.

Петко Недев: Финансовото състояние до 31 декември 2014 г. беше много добро, но това заради ограничение в плащането на една болница като нашата, която работи много спешна медицина, да бъде ограничена дори под 90 %, ще се отрази негативно и болницата след 5 – 6 месеца може да блокира, защото ние имаме много спешни случаи. Така че аз ще разчитам на здравия разум и корекциите, които ще направи Надзорния съвет за лечебни заведения, които имат спешен случай в звената по хирургия, лицево-челюстна, урология, вътрешни, стигащи вече до 90 %, а три интензивни отделения работят само 100 % случаи. Това е огромен ресурс, който ние няма как непрекъснато да осигуряваме. Ще минат няколко месеца – ще се изчерпат възможностите и аз не случайна казвам, че риска за фалиране е напълно възможен. А първо ще минем през един друг етап, когато лекари и сестри ще ни напуснат и тогава какъв е смисълът за по-нататъшно финансиране, тъй като болницата няма да има хора, с които да работи.

...........

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35