Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След скандали и бунтове Неделино избра Румен Русанов за "заместващ кмета"

Автор:

Общинският съвет в Неделино избра Румен Русанов за заместващ кмета, съобщи председателят на Общинския съвет Огнян Бабачев. Изборът на Русанов е проведен с тайно гласуване на извънредно закрито заседание на местния парламент. 

Заместващ кмета е новата формулировка, която съветниците са приели, след като през април Румен Русанов бе избран за кмет, поради отстраняването от длъжност на кмета Стоян Беширов със съдебно решение. 

До днешния избор се стигна след поредица от конфликтни ситуации и съдебни спорове между бивши общински служители, поддържащи обвинения за престъпление по служба кмет Стоян Беширов от една страна и от друга общинари, избрали Русанов за негов заместник до края на мандата.

Общинският съвет е гласувал днес за избирането на заместващ кмета след обсъждане на решение на ВАС, с което окончателно е отменено предварителното изпълнение на избора на Русанов за кмет от април. За днешното решение за избор на Румен Русанов за заместващ кмета, съветниците отново са допуснали предварително изпълнение и той е встъпил в длъжност още днес. Заместващият кмета е избран с 8 гласа "за", 2 "против", а един съветник не е гласувал.

Опасност от блокиране работата по европейски проекти има, ако не се реагира незабавно, коментира Румен Русанов. Той заяви, че ще се направи всичко възможно, за да не се допусне забавяне на проектите, изпълнявани от Община Неделино.
Съдебната сага около избора на кмет след отстраняването от длъжност на Стоян Беширов продължава. 

По делото за обжалване на решението на съветниците от април се очаква окончателно решение на ВАС. Срещу Стоян Беширов се води досъдебно производство с обвинение за нарушаване и превишаване на служебните права във връзка с обявяването, провеждането, сключването и изпълнението на обществени поръчки, ощетявайки бюджета с около 900 хил. лв. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28