Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На църква или на работа в неделя?

"През последните години става все по-често явление трудещите се в България да работят в събота и в неделя и на празници като така се лишават от правото на почивка и личен живот"- до тук това изречение би изглеждало като  част от синдикален манифест, продължението му обаче казва повече за неговия произход- "Това време в събота и неделя е време, което е отредено да се посвети на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили".

 Цитатът всъщност е от началото на едно обръщение на Светия синод на православната ни църква, което беше подкрепено и от КНСБ. В него се настоява да се ограничи до минимум работата в България в събота и неделя.

Любопитство предизвиква не само, защо църквата влиза в социални диалози, защо го пррави сега,  този момент се появява, има ли уверения, че такова обръщение може да се превърне в ново правило.

Снимка

 По темата сега ще разговаряме с доц. Костадин Нушев – той е преподавател по църковно право, експерт е в тази сфера и освен това е експерт към културно-просветния отдел на Светия синод.

Има ли почва у нас подобен дебат и защо сега го започва православната ни църква?

Костадин Нушев: Аз, първо, бих искал да уточня, че това обръщение на Светия синод е в отговор на искане на синдикатите, т. е. църквата откликва на един проблем, който синдикатите като професионален съюз, който защитава интересите на трудещите се, на хората на наемния труд постави един проблем, свързан с тенденцията през последните години така да се организира работното време от страна на определени работодатели, че де факто на практика работниците се лишават от свободно време, от възможността да бъдат със семействата си по време на празниците и може да се каже, че в този дебат разбира се църквата участва по един морален начин от гледна точка на необходимостта на има някакви морални принципи, морални фундаменти в трудово- правните отношения в сферата на бизнеса, на икономиката...

Към изразената от синода подкрепа за синдикалната активност добавяме и другата гледна точка- тази на бизнеса в България.

Радослав Бозуков е председател е на Бизнес експертния съвет в Пловдив. Снимка

Според него  всяко ограничаване на работното време би влошило допълнително бизнес средата в България. Смятаме, че не е тази посоката, в която да се работи като цяло, за да може да има повишаване на заплащането на труда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27