Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разсейването по време на хранене е опасно за фигурата

Снимка: Архив

Колкото повече човек е съсредоточен в яденето си, колкото повече помни какво е закусвал или обядвал, толкова по-рядко похапва, съответно по-малъл е риска от напълняване.

До този извод стигнали изследователи от Бирмингамския университет, провели няколко изследвания.

При първия експеримент взели участие 39 жени с нормално тегло. Те били разделени на 3 групи. Жените от първата група трябвало да се занимават с компютърни игри по време на обяд, като игрите били за награда. Жените от втората група също играели на компютъра по време на обяда, но не за награда. Участничките в третата група прости си обядвали, без да се разсейват с други неща.

Обядът съдържал 400 калории и включвал няколко блюда, които трябвало да бъдат изконсумирани от всички групи. Вечерта на жените били предложени печени сладки. Учените пък проследили колко били изядени от всяка една участничка. И така, жените от първата и втората група изяли съответно с 69% и 29% повече печени сладки от жените в третата група.

Във втория експеримент участвали 63 доброволци. На тях им било предложено да изядат суха с хляб. Част от тях гледала телевизия, а друга не се отвличала със странични занимания. Вечерта пак им били предложени печени сладки. Резултатът бил сходен: тези, които гледали телевизия, изяли с 19% повече сладки от участниците, които не се разсейвали с други занимания по време на яденето. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Панатинайкос" изхвърли "Ботев" от Лига Европа

Гръцкият гранд "Панатинайкос" разби с 4:0 в реванша "Ботев" (Пловдив) и с общ резултат от 6:1 изхвърли пловдивчани от турнира Лига Европа. А лександър Йеремейеф отбеляза два гола за гърците, Антъни Уджа подложи гръб и си вкара автогол след удар на Юричич, който през второта част добави още едно попадение. Николай Минков удари греда преди почивката, а..

публикувано на 01.08.24 в 23:00

Слушайте реванша "Ботев" - "Панатинайкос" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) посреща "Панатинайкос" в мач-реванш от втория предварителен кръг на турнира Лига Европа днес. Срещата на стадион „Христо Ботев“ започва в 21:00 часа българско време и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първият двубой на гръцка земя завърши с минимален успех на ПАО с 2:1. Александър Йеремейеф и Анастасиос Бакасетас от дузпа..

публикувано на 01.08.24 в 10:11

Отличиха волейболни шампионки с почетна значка на Пловдив

Пловдивските общински съветници решиха единодушно със званието „Почетна значка на Пловдив“ да бъдат отличени три пловдивски състезателки от националния отбор на България по волейбол до 18 годишна възраст, който спечели титлата на приключилото Европейско първенство за девойки.  Званието се присъжда на Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена..

публикувано на 01.08.24 в 10:10

Съдийски назначения 3-ти кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви нарядите за мачовете от третия кръг на Първа лига. Дербито между Локомотив Пловдив и Левски бе поверено на Никола Попов. В същото време Васимир Ел-Хатиб бе избран да свири срещата в "Коматево" между Крумовград и Ботев (Пд). Ето и всички назначения за двубоите на пловдивските отбори : 2 август 2024 г., петък, 21:15 ч...

публикувано на 31.07.24 в 18:07

Душан Керкез: Продължавам да твърдя, че Панатинайкос е фаворит

Старши треньорът на Ботев (Пловдив)   Душан Керкез даде пресконференция преди реванша с Панатинайкос. Ето какво заяви наставникът на "канарчетата" преди сблъсъка: "Панатинайкос има много класни футболисти. Това е отбор с много история. Имат много качество и от това, което чувам, водят в отбора още качествени футболисти. Не се плашим от Панатинайкос...

публикувано на 31.07.24 в 18:05