Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият стар ректор на Медицинския университет

Проф. Стефан Костянев

Досегашният ректор на Медицинския университет в Пловдив  чл.-кор. Стефан Костянев  бе преизбран  със 141 гласа  на Общото събрание на висшето учебно заведение.

 Той спечели надпреварата и неговата концепция за управление на ВУЗ-а  бе предпочетена пред тази на декана на Медицинския факултет професор. Николай Бояджиев. 

Общото събрание продължи през целия ден при закрити врата.

237 бяха  делегатите на Общото събрание, от тях 176 хабилитирани, 16 – нехабилитирани лица, петима представители на администрацията, а 37 бяха студенти и докторанти

Мандатните  програми на двамата кандидати, отпечатани в малки книжки, бяха раздавани на входа преди старта на Общото събрание. 
Новият стар  ректор - чл.-кор. Костянев заяви при представянето на отчета си , че предпочита всеки от заместниците му да изложи най-важното, което е свършено през мандата и така в рамките на 75 минути присъстващите  се запознаха с направеното през четирите години управление.
„Всеки от нас има само късче от истината, а не цялата истина, затова избрах този вариант. Много ми се иска изборът да не бъде бойно поле, а сблъсък на концепции“. С тези думи проф.  Костянев  се обърна към аудиторията.
За Радио Пловдив новият стар ректор заяви, че ключовата дума и през втория управленски мандат е екипност , плюс всеотдайност, обич към студентите и европейски условия за обучение и работа, за да е възможно студентите да остават в родината  си, защото така са най-полезни за нея. Защото сега се оказва, че "сега спонсориме  богати държави".

Едно от най-важните неща е, че когато човек е стъпил на стабилна база, когато е стъпил на изпълнените си обещания, той обещава и много по-премерено, неговите обещания тогава имат цвят и плътност и стават реални и изпълними и мисля, че това беше голямото предимство на моята мандатна програма – в нея нямаше популизъм, нямаше нереални обещания и въпреки това имаше много нови хоризонти, изпълнение на академични стандарти,  печеливши стратегии и това определено убеди колегите, че трябва да дадат още веднъж мандат на екипа. Аз многократно съм подчертавал, че управлението на един такъв голям многовекторен университет като нашия е възможно само, когато има зад гърба си един всеотдаен, един чудесен екип, аз всъщност имах точно такъв екип.

Аз неведнъж съм казвал, че моя личен девиз е „дух, духовност, доброта” срещу алчността, апатията, така че аз разчитам през следващия мандат на синхрон, на синергия, на симбиоза, на синтропия т. е. една от големите цели е да обединя всички и много ще се радвам ако всички бъдем част от този екип, а не статисти или други. 

Интервюто с проф. Костянев е въ звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11