Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девойка инсценира обир, за да прикрие кражба на 4000 евро от дома си

Прокурор Лазарова, зам.-кметът Александър Държиков и зам.-председателят на комисията Петко Василев
Снимка: Иванка Петкова, радио Пловдив

Обир като по екшън филмите организира 16-годишно момиче от Пловдив, за да прикрие кражба на 4000 евро от дома си. Това разказа Петко Василев, зам.-председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ОбКБППМН). Парите девойката изхарчила по молове и дискотеки. Тя платила на 2-ма свои връстници да инсценират грабеж в дома й, да запалят лаптоп и друга техника и да изпочупят имущество.  Случаят бил разплетен след намесата на полицията.

Друга тийнейджърка, недоволна от режима, наложен от майка й, хвърлила нож, който се забил в корема на жената. Тя е оцеляла по чудо, уточни Василев. 16-годишно момче пък заплашило с газов пистолет свой връстник, защото подозирал, че го позори публично. Случаят се е разминал без последици благодарение на адекватната реакция на заплашвания, коментира зам.-председателят на ОбКБППМН.

Двойно са се увеличили пострадалите от престъпления тийнейджъри в Пловдив за първата половина на годината, отчетоха от комисията. 67 младежи са били обект на престъпления за първите 6 месеца на тази година, а за същия период на миналата те са били 32-ма. Причината е, че все повече младежи сигнализират за извършени срещу тях престъпления, смятат специалистите.

Общо 60 противообществени прояви са извършени от 66 малолетни и непълнолетни лица през първите 6 месеца на тази година. Най-честите деяния на децата са свързани с кражби, грабежи и умишлени телесни повреди.

67 деца са станали жертва на различни посегателства през същия период, като най-честите деяния срещу тях са кражби и блудства, сочат още данните на комисията. Над 70% от извършителите на противообществени прояви в този период са момчета, на възраст между 13 и 15 години.

Общо 21 деца са осъдени за действията си, като само 2 от присъдите са ефективни. 16 малолетни и непълнолетни са изпратени в интернати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28