Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Света Марина празнува и митрополитският храм на Пловдив

Митрополитската църква „Св. Марина” посреща храмовия си празник днес. Празнична  света литургия бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай, членове на Светия синод, епископи и свещеници. 

Стотици миряни от рано тази сутрин дойдоха в храма „Св. Марина”, за да запалят свещ и да се помолят на мъченицата. Сред тях имаше много майки с малки деца, хора в разцвета на силите си, както и болни и възрастни хора.

Много от тях се докосваха и до мощите на Св. Димитър Солунски, изложени в църквата. Всеки поклонник бе миропомазан със свето миро и получаваше икона и осветен памук, престоял до мощите на светеца. Много обаче не успяха да стигнат до светинята, защото храмът бе тесен да побере желаещите да се докоснат до мощите. 

През целия ден за поклонение в храма ще остане частицата от дясната ръка на Св. Димитър Солунски Чудотворец, която ще отпътува тази вечер.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10