Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Детски музей на колела" в Пловдив

„Детски музей на колела” пристига  на 19 юли в Пловдив.

 Той е организиран от фондация „Изиарт” със съдействието на община Пловдив. Проектът гостува  за втори път в града, като идеята е чрез безплатни тематични ателиета, децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт.  

Осемте ателиета ще бъдат разположени в Цар Симеоновата градина в Пловдив през целия ден.  След като преминат през  всяко едно от осемте ателиета, водени  от професионалисти,  като рисуват с техники от различните периоди на изкуствата, децата ще получат диплома и  възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в Музея на колела създадените копия на най-велики произведения на изкуството. 

За Радио Пловдив Станка Желева, директор на фондация "Изиарт" сподели, че нейният баща, президентът Желю Желев,  приживе е подкрепял идеята на фондацията за работа с децата, насочена към историята на изкуството. Дори се е шегувал, че с  провеждането на детските панаири с арт-ателиета, те са "най-големите панаирджии в държавата".

Станка Желева  кани всички деца на Пловдив да участват в безплатните ателиета,  в които децата ще могат да напишат името си с египетски йероглифи, да нарисуват като първобитните хора рисунка, да създадат стъклопис, импресионистичен пейзаж, или портрет, попарт-принт.

„Детският музей на колела” в Цар Симеоновата градина” в Пловдив   ще  бъде отворен на 19 юли  от 10 до 20 часа, с обедна почивка в най-горещото време на деня между 13.30 и 15.30 часа .  Участието е безплатно

Цялото интервю със Станка Желева е тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03