Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Б. Борисов: Реформата в екологията е "чудовищна", съдебната тръгва идния петък

„Чудовищна работа” – така премиерът Бойко Борисов нарече реформата, направена в екологията, и я определи като изключително важна за държавата и за хората. По думите му: „Това е здраве, по – малко разходи за вода, чиста природа, туризъм, бизнес”. 

При откриването на новата пречиствателна станция в Кричим министър-председателят подчерта, че тази е 37-мата готова , до месец и половина броят им ще стегне 50. Има още 3 милиарда и 700 милиона да се работи в тази посока – подчерта Борисов, допълвайки, че реформата във ВиК сектора, особено в сферата на пречистването на водите е изключителна, като заслугата за това е не само на министъра, но и на кметовете и на хората по места. 

Премиерът Борисов е убеден, че идния петък – 24 юли, на първо четене в парламента ще  бъдат  гласувани трите основни промени в конституцията - разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилване ролята на съдебния инспекторат. 

В Кричим, коментирайки хода на съдебната реформа, премиерът съобщи, че в понеделник ще се срещне с лидера на АБВ Героги Първанов, във вторник е планирана среща с лидера на ДПС Лютви Местан, а в сряда ще търси среща и лидера на БСП Михаил Миков. Борисов смята, че управляващи и опозиция ще намерят консенсус за съдебната реформа. 

Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, премиерът Борисов откри новата пречиствателна станция на Кричим. Тя е по проект от Оперативна програма „Околна среда“ с общ размер на инвестицията 32 милиона лева. По проекта е изградена и нова и рехабилитирана канализационна и воднсабдителна мрежа за около 50 километра. Така община Кричим е със 100 % изградена канализационна и водопроводна мрежа, както и с пречиствателна станция. Преди нея загубите от питейна вода са били 77 процента. 

„Всичко, които е необходимо, е направено” – така министър-председателят коментира ситуацията със заразата от антракс във Варненско. Екоминистърът Ивелина Василева подчерта, че са взети всички мерки от ветеринарно-медицинските власти, превенцията е налице за всички хора, били в контакт със починалия заразен човек, както и с животното. Според министър Василева не е необходимо да се въвеждат забрани за ползване на водоемите за напояване на животни в района. 
Още от категорията

Отстраняването от поста на кмета на Калояново влиза в съда

Административният съд в Пловдив е образувал дело срещу решението на ОИК- Калояново да не прекрати мандата на кмета на Калояново Георги Георгиев, въпреки че има влязла в сила присъда.  Делото е по жалба на Красимир Димов, жител на село Сухозем. Дали ще бъде даден ход на делото зависи от това как Димов ще защити основанието си да обжалва. В същия..

публикувано на 30.11.20 в 16:06

Всяка болница трябва да улесни приема на пациенти от Спешна помощ

Всяка  болница, в която има Ковид отделение, да гарантира легла само за хоспитализация на пациенти от Спешна помощ, реши на свое заседание Медицинският щаб в Пловдив. Решението има за цел да спре разкарването и  забавянето на линейките, както и да осигури навременното настаняване на пациентите за лечение. Това съобщи областният управител и..

публикувано на 30.11.20 в 14:52

Четири забавачки в Пловдив приемат деца на медици

Четири детски градини  - ДГ „Светла“ в район „Западен“,  „Зора“ –  в район „Централен“, „Албена“ в Южен и „Захарно петле“ в „Северен“ ще останат отворени за децата, чиито родители работят в болнични заведения,  медицински центрове и ДКЦ на територията на Община Пловдив. Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов съобщи, че за посещение в..

публикувано на 30.11.20 в 13:40

Кметът на смолянската община Баните почина от Covid-19

Кметът на община Баните Милен Белчев е починал от КОВИД-19. Градоначалникът, който втори мандат управляваше родопската община, е издъхнал снощи в реанимацията на смолянската болница, където се лекуваше през последните дни. Новината съобщи в профила си във фейсбук областният управител на Смолян Недялко Славов, като изказа съболезнования на..

публикувано на 30.11.20 в 11:53

С 20% по-малко автобуси от днес в градския транспорт в Пловдив

От днес броят на автобусите по 29-те линии на градския транспорт в Пловдив се съкръщава с 20 процента.  От ОП „Организация и контрол на транспорта“ обясниха, че това се прави заради мерките срещу разпространението на  COVID-19 и намалелия брой пътуващи. Разреденият график ще е в сила до 21 декември.  В същото време новият график е съобразен и..

обновено на 30.11.20 в 11:13