Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Реформата в екологията е "чудовищна", съдебната тръгва идния петък

„Чудовищна работа” – така премиерът Бойко Борисов нарече реформата, направена в екологията, и я определи като изключително важна за държавата и за хората. По думите му: „Това е здраве, по – малко разходи за вода, чиста природа, туризъм, бизнес”. 

При откриването на новата пречиствателна станция в Кричим министър-председателят подчерта, че тази е 37-мата готова , до месец и половина броят им ще стегне 50. Има още 3 милиарда и 700 милиона да се работи в тази посока – подчерта Борисов, допълвайки, че реформата във ВиК сектора, особено в сферата на пречистването на водите е изключителна, като заслугата за това е не само на министъра, но и на кметовете и на хората по места. 

Премиерът Борисов е убеден, че идния петък – 24 юли, на първо четене в парламента ще  бъдат  гласувани трите основни промени в конституцията - разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилване ролята на съдебния инспекторат. 

В Кричим, коментирайки хода на съдебната реформа, премиерът съобщи, че в понеделник ще се срещне с лидера на АБВ Героги Първанов, във вторник е планирана среща с лидера на ДПС Лютви Местан, а в сряда ще търси среща и лидера на БСП Михаил Миков. Борисов смята, че управляващи и опозиция ще намерят консенсус за съдебната реформа. 

Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, премиерът Борисов откри новата пречиствателна станция на Кричим. Тя е по проект от Оперативна програма „Околна среда“ с общ размер на инвестицията 32 милиона лева. По проекта е изградена и нова и рехабилитирана канализационна и воднсабдителна мрежа за около 50 километра. Така община Кричим е със 100 % изградена канализационна и водопроводна мрежа, както и с пречиствателна станция. Преди нея загубите от питейна вода са били 77 процента. 

„Всичко, които е необходимо, е направено” – така министър-председателят коментира ситуацията със заразата от антракс във Варненско. Екоминистърът Ивелина Василева подчерта, че са взети всички мерки от ветеринарно-медицинските власти, превенцията е налице за всички хора, били в контакт със починалия заразен човек, както и с животното. Според министър Василева не е необходимо да се въвеждат забрани за ползване на водоемите за напояване на животни в района. 
Още от категорията

Подготвят за ремонт част от "Кукленско шосе"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров направи инспекция на подготвителните дейности преди старта на ремонта на „Кукленско шосе“ утре. Ремонтните дейности ще се извършват на етапи.  Първоначално изпълнителите ще работят по източното платно в участъка между улиците  „Скопие“ и „Индустриална“. Ще бъде направено преасфалтиране и обновяване на..

публикувано на 04.03.24 в 13:20

Нова линия от летище Пловдив наесен

Нова  авиолиния открива Летище Пловдив от края на месец ноември. Тя ще свързва английския град Бирмингам с Пловдив. Полетите ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър веднъж седмично, съобщават от летището. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив, като и по един полет от Манчестър и Белфаст.  Според изпълнителния..

публикувано на 04.03.24 в 13:14

Започва подготовката за музикален фестивал в Панагюрище

В Панагюрище започна подготовката на Националния фестивал за млади изпълнители „Родолюбие“. Тазгодишното издание е посветено на 185-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев и 135-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов.  За 19-ти пореден път фестивалът ще събере млади изпълнители от цялата страна . Музикалният форум е едно от..

публикувано на 04.03.24 в 09:41

В Пазарджик започва Мартенски театрален маратон

Младежки дом – Пазарджик представя за девета година професионални камерни, независими и алтернативни театрални форми в Мартенски театрален маратон 2024. Той се реализира с подкрепата на община Пазарджик. Началото на форума ще бъде поставено с монодрамата „Виктория“ под авторството и режисурата на Йордан Славейков. Представлението е с..

обновено на 04.03.24 в 08:48

Безплатна "Синя зона" и по-малко автобуси днес

Автобусите по 29-те линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат с празнично разписание днес тъй като денят официално е обявен за почивен. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   В същото време в почивния ден паркирането в „Синя зона“ ще бъде безплатно.

публикувано на 04.03.24 в 08:46