Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Реформата в екологията е "чудовищна", съдебната тръгва идния петък

„Чудовищна работа” – така премиерът Бойко Борисов нарече реформата, направена в екологията, и я определи като изключително важна за държавата и за хората. По думите му: „Това е здраве, по – малко разходи за вода, чиста природа, туризъм, бизнес”. 

При откриването на новата пречиствателна станция в Кричим министър-председателят подчерта, че тази е 37-мата готова , до месец и половина броят им ще стегне 50. Има още 3 милиарда и 700 милиона да се работи в тази посока – подчерта Борисов, допълвайки, че реформата във ВиК сектора, особено в сферата на пречистването на водите е изключителна, като заслугата за това е не само на министъра, но и на кметовете и на хората по места. 

Премиерът Борисов е убеден, че идния петък – 24 юли, на първо четене в парламента ще  бъдат  гласувани трите основни промени в конституцията - разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилване ролята на съдебния инспекторат. 

В Кричим, коментирайки хода на съдебната реформа, премиерът съобщи, че в понеделник ще се срещне с лидера на АБВ Героги Първанов, във вторник е планирана среща с лидера на ДПС Лютви Местан, а в сряда ще търси среща и лидера на БСП Михаил Миков. Борисов смята, че управляващи и опозиция ще намерят консенсус за съдебната реформа. 

Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, премиерът Борисов откри новата пречиствателна станция на Кричим. Тя е по проект от Оперативна програма „Околна среда“ с общ размер на инвестицията 32 милиона лева. По проекта е изградена и нова и рехабилитирана канализационна и воднсабдителна мрежа за около 50 километра. Така община Кричим е със 100 % изградена канализационна и водопроводна мрежа, както и с пречиствателна станция. Преди нея загубите от питейна вода са били 77 процента. 

„Всичко, които е необходимо, е направено” – така министър-председателят коментира ситуацията със заразата от антракс във Варненско. Екоминистърът Ивелина Василева подчерта, че са взети всички мерки от ветеринарно-медицинските власти, превенцията е налице за всички хора, били в контакт със починалия заразен човек, както и с животното. Според министър Василева не е необходимо да се въвеждат забрани за ползване на водоемите за напояване на животни в района. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов  няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категорична, че не може при 40-градусовите жеги да се..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11