Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.
Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.
Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.
И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.
"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток". Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..
"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..
"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер. Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..
Пловдивчанката Пламена Миткова завърши на второ място в дебюта си в Диамантената лига. В поредната спирка от надпреварата - този път във френската столица Париж, световната ни шампионка за девойки до 20 г. остана на 4 см от победителката Лариса Япикино от Италия. Българката постигна резултат 6.78 от втория си опит, докато Япикино, която е сребърна..
Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна. Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210..