Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските печатни издания на 22 юли

„Пловдив изгоря на 37 градуса” – четем на първата страница на днешната „Марица”, която отбелязва: „Преживяхме най – горещия юни на Земата, откакто се мерят температурите”. Вестникът съобщава, че с адска жега и задух Пловдив е бил един от най – топлите градове в България вчера. Измерената температура по обяд закова термометъра на 37 градуса, националният рекорд с вчерашна дата обаче държи Сандански с 41 градуса – пише всекидневникът и допълва, че за днес прогнозите не са по – различни и за пореден ден за 24 области на страната е обявен жълт код за опасно високи температури. Синоптиците съобщават, че пловдивчани ще мерят температури над 35 градуса поне до неделя. Междувременно учени съобщиха, че юни месец е бил най – горещият на Земята, откакто се мери температурата, тоест от 1880 година, пише „Марица” като цитира Американската агенция за океаните и атмосферата. Първите шест месеца на 2015-та са били най – топлите на планетата от началото на измерванията. Същата е и тенденцията за юли. Това показва, че глобалното затопляне продължава неумолимо, отбелязват учените. Цитирайки американските учени, пловдивският всекидневник отбелязва, че концентрацията в атмосферата на парниковите газове е достигнала през 2014-та година исторически рекорд.

„Санираните панелки в Пловдив поскъпнаха” – информира пловдивското регионално издание „Твоят ден”.Като се позовава на данни от агенциите за недвижими имоти в града, то отбелязва, че цените на санираните жилища в Пловдив са скочили с близо 30% за последните няколко месеца. Съобщава се и за тенденцията на най – голямото търсене – то е за малки апартаменти като цената на основно ремонтиран едностаен панелен дом върви между 40 и 45 000 евро. Брокери уточняват, че интересът към блоковете продължава да е висок, въпреки че са от 70-те и 80-те години на миналия век, тъй като си остават по – евтини от новото строителство. Друго предимнтво е районът около панелките, който обикновено е благоустроен с паркинги, детски площадки, зеленина и магазини. При модните кооперации в повечено случаи липсва въздух, а инвеститорите трудно смъквали офертата – твърдят от бранша. „Твоят ден” пише още, че пловдивските агенции отчитат дисбаланс на пазара между цените на продавач и купувач.

„Изключиха Зико от ГЕРБ” – четем още в „Марица”. Вестникът съобщава, че Здравко Димитров е бил изключен от ГЕРБ вчера само няколко часа след като обяви, че ще се яви на местните избори като независим кандидат за кмет на Пловдив. Решението за изключване е взето от Изпълнителната комисия на партията, а минути по- късно, на извънредна сбирка, депутатите от ГЕРБ са изключили Димитров от парламентарната гурпа, поставяйки задочно ултиматум да напусне и Народното събрание. „Нямам намерение да напускам парламента, нито смятах да изляза от партията - - заявява Димитров. Той припомня, че е сред учредителите на ГЕРБ, тръгнал е след Бойко Борисов и дълги години е работил за партията. Подчертавайки, че не търси конфронтация с никого, Зико е категоричен, че е решен да се пребори на местния вот наесен, за да промени модела на управление в Плводив, наложен през последните години. „Марица” цитира и Менда Стоянова като член на Изпалнителната комисия, която обяснява, че според устава на ГЕРБ не може да има друг кандидат за кмет освен издигнатите от районните структури и одобрени от националното ръководство. Затова те настояват Здравкож Димитров да напусне и Нардоното събрание, защото е избран с листата на ГЕРБ, но с поведението си е показал, че не желае да спазва принципите на партията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33