Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМЗ-Сопот пред протест ?

„ Днес ще решим  кога да протестираме  пред министерството на икономиката”- заяви за Радио Пловдив лидера на „Подкрепа” във ВМЗ –Сопот Димитър Атанасов. Много от външните контрагенти са отдръпнати, ВМЗ ще остане даже и без договори. Просто се усеща в пространството.

Синдикатите във ВМЗ не са доволни от срещата с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който във вторник се среща с работещите в цеха на Иганово и обеща до 2 месеца той да заработи, заяви, че ВМЗ няма да се приватизира и че дружеството е осигурено с договори до края на 2016г.

Това са приказки, приказки, приказки...-  така синдикалистът  коментира думите на министъра.  Ние сме се научили с годините да слушаме много приказки. Искам само да ви кажа, че ВМЗ е едно уникално предприятие, което винаги са го управлявали генерали и много читави хора, в един момент беше назначен някакъв търговски представител. Имайте предвид, че хората се смеят. Още,  контрагенти, които работят с ВМЗ са се хванали за главата. Идват тук, разговарят с нас, пращат писма до премиера и нагоре, където трябва и  си заминават. Разберете, нищо във ВМЗ не е както трябва.

Атанасов повтори, че казаното от министър   Лукарски, са приказки, които не са подплатени. Той каза и, че ще бъдат увеличени заплатите на хората, а хората работят с един мизерни заплати и на тия хора се говорят разни щуротии от неговите емисари от борда на директорите, на които ние им искаме оставката, идват при нас – съвсем други неща говорят, така че някъде се къса връзката.

Затова синдикатите се готвят за протест.  Искам да стане ясно – синдикална секция „Подкрепа” им даде достатъчно време да се ориентират в обстановката. За на,с те това нещо не можаха да го направят, ВМЗ не е на необходимото ниво. Независимо Богдан Богданов ли е, да не казвам, или някой друг – той трябва да си бъде изпълнителен директор и член на борда на директорите, за да може да се заработи във ВМЗ така както трябва. Искам да стане ясно – КТ – Подкрепа не застава зад Стоенчев и никой не иска Стоенчев да бъде върнат, искам това нещо да стане ясно, защото едва ли не ни обвиняват, че ние искаме да бъде върнат стария изпълнителен директор.

Р. П.: Вие искате да се върне премахнатата длъжност „изпълнителен директор”, така ли?

Д. А.: Точно така. Точно така, за да може да работи този човек и този човек да знае какво прави, да не му се смеят външните контрагенти.

Р. П.: Сега всъщност на тази длъжност е назначен търговски пълномощник, в случая се заема от Богдан Богданов? И към неговата работа имате претенции или нямате?

Д. А.: Човекът е много открит с нас, специално от Подкрепа с него нямаме никакви проблеми.

Р. П.: Не вярвате на министъра във всичко онова, което той казва?

Д. А.: Къса се връзката между него и този т. н. борд на директорите. Тези хора идват и говорят абсолютно различни неща от това, което го говори той.

Р. П.: Например?

Д. А.: Например, че няма да има увеличение на заплатите, че няма как да стане и т. н.

Р. П.: Колко е средната заплата?

Д. А.: Някъде към 580 лева.


Р. П.: Какво очаквате от тази смяна и промяна на новия директорски борд?

Д. А.: Аз смятам, че ако г-н Богданов действително го направят изпълнителен директор и да влезе в борда на директорите неговата работа ще е по-облекчена и ще работи много по-добре отколкото сега в това положение. Имайте предвид, че единия е от Варна, другия е от София, третия е от Сопот. Направете справка в Търговския регистър, проверете, че са записани трима, те управляват – един без друг не могат, те трябва да подписват...Направете си сметка как ще работи това предприятие, това не е търговско дружество, това е производствено предприятие.

Р. П.: Вие смятате, че ще предстоят финансови проблеми ли?

Д. А.: Не само, не само. Усещам, че много от външните контрагенти са отдръпнати, ВМЗ ще остане даже и без договори. Просто се усеща в пространството.


Р. П.: Т. е. въпреки твърдението на Лукарски като министър на икономиката, че няма да се приватизира ВМЗ вие в дългосрочен план предвиждате, че водят натам нещата като начин на управление?

Д. А.: С този борд, не казвам за оперативното ръководство, може би натам се води ВМЗ.

 Днес ще има решение точно кой ден да заминаваме за София. Пред Лукарски ние ще протестираме и ще искаме сериозно този борд да си замине и да дойдат хора, които знаят и могат да управляват.

Интервюто с лидера на Подкрепа във ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов може да чуете тук.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18