Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубаво е хората да се срещат

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ  са специални гости в студиото на Радио Пловдив.

 Те са от участниците от четири континента, които  участват в Балканското лятно училище, организирано от  етнолозите от ПУ „Паисий Хилендарски“ и международната мрежа CEDAR, започнало  на  26 юли  и ще продължи до 8 август в Пловдив и в родопските села Загражден и Давидково. 

Маргарет  Ангучия е провеждала  две летни училища в Уганда - държава в централната част от Източна Африка, в която съжителстват много етноси. Населението е 34 милиона, от които 80 процента са християни - католици и протестанти. 

В първото проведено от нея лятно училище  в Уганда под надслов "Академия на мира", темата е била етническите характеристики и многобразие, а на второто- бежанците. В Уганда има 200 хиляди бежанци, които идват от Южен Судан, Конго, Руанда, Сомалия. 

В България и Пловдив е за първи път. Изненадана е от горещините у нас. И очаква с интерес участитето си в Балканското лятно училище. Вярва, че различието е част от нас и трябва да се научим да бъдем един до друг. Хубаво е хората да се срещат. 

Балканското лятно училище дава възможност  хората да се срещат и живеят заедно и да задават въпроси. Светът е интересно място. Така определя значимостта на Лятното училище   Милена Кацарска от ПУ.

Темата на Балканското лятно училище т.г. е „Религиозната конверсия и границите на общността“.   Участниците и лекторите са  от държави от четири континента. 

Изборът на Пловдив и Родопите не е случаен. Той е продиктуван от културната и религиозната специфика на региона. А целта е  практическо наблюдение и изследване на етнорелигиозните характеристики на общностите, населяващи Балканите и Европа.

Разговорът с Маргарет Ангучия и Милена Кацарска е в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57