Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хубаво е хората да се срещат

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ  са специални гости в студиото на Радио Пловдив.

 Те са от участниците от четири континента, които  участват в Балканското лятно училище, организирано от  етнолозите от ПУ „Паисий Хилендарски“ и международната мрежа CEDAR, започнало  на  26 юли  и ще продължи до 8 август в Пловдив и в родопските села Загражден и Давидково. 

Маргарет  Ангучия е провеждала  две летни училища в Уганда - държава в централната част от Източна Африка, в която съжителстват много етноси. Населението е 34 милиона, от които 80 процента са християни - католици и протестанти. 

В първото проведено от нея лятно училище  в Уганда под надслов "Академия на мира", темата е била етническите характеристики и многобразие, а на второто- бежанците. В Уганда има 200 хиляди бежанци, които идват от Южен Судан, Конго, Руанда, Сомалия. 

В България и Пловдив е за първи път. Изненадана е от горещините у нас. И очаква с интерес участитето си в Балканското лятно училище. Вярва, че различието е част от нас и трябва да се научим да бъдем един до друг. Хубаво е хората да се срещат. 

Балканското лятно училище дава възможност  хората да се срещат и живеят заедно и да задават въпроси. Светът е интересно място. Така определя значимостта на Лятното училище   Милена Кацарска от ПУ.

Темата на Балканското лятно училище т.г. е „Религиозната конверсия и границите на общността“.   Участниците и лекторите са  от държави от четири континента. 

Изборът на Пловдив и Родопите не е случаен. Той е продиктуван от културната и религиозната специфика на региона. А целта е  практическо наблюдение и изследване на етнорелигиозните характеристики на общностите, населяващи Балканите и Европа.

Разговорът с Маргарет Ангучия и Милена Кацарска е в звуковия файл.


Още от категорията

„Пловдив и социализмът“ - в днешните Духовни маршрути

Разказ за Пловдив и социализма през погледа на литературата и историята предлага на пловдивчани и гостите днешният трети вектор от есенното издание  „Духовни маршрути в Пловдив 2022“.   Д-р Стефан Шивачев и доц. д-р Младен Влашки предлагат любопитен маршрут „Пловдив и социализмът“, интересен поглед през литературата и историята.  Обект на..

публикувано на 25.09.22 в 08:59

В "Срещите" разговор за чудовището на властта

Тази събота гост на"Срещите" е писателят Владимир Зарев. С него ще говорим за властта.  За този инстинкт- често пъти неосъзнат, но основен двигател на всичките ни стремежи и действия! Или както казва писателят: "Във всеки от нас дебне едно чудовище, чудовището на властта".  Слушайте, интересно е.

обновено на 24.09.22 в 09:11

Галин Никифоров с нов роман "Черна светлина"

През септември излезе новият роман на писателя Галин Никифоров . Той избра да го нарече „ Черна светлина “. Сюжетът е по темите за отмъщението и изкуплението на един баща. Писателят определи като основна линия, тази за човечността – тя е търсена в книгата.  Това е роман за бащинството, за провала и за загубата.  Галин Никифоров е..

обновено на 23.09.22 в 13:52

"22 мига" - изложба на талантливите Аделина и Десислава

Аделина Васева и Десислава Заваринова са млади, красиви и много талантливи пловдивски художнички. Съвместната им изложба "22 мига" представя толкова на брой картини, които огряват пространството на бар 'Контрабас". Едновременно различни и съчетаващи се, творбите на Аделина и Деси привличат с много цвят, емоция и уловени мигове!  Аделина Васева и..

публикувано на 23.09.22 в 13:30

Започва международен фестивал за късометражно кино

13-о издание на международния фестивал за късометражно кино и видео-арт „Фасада Видео Фестивал“ стартира на Лапидариума в Стария град.  Инициативата на Сдружение „Изкуство Днес“ включва 36 творби от 17 държави – от Европа, Азия и Австралия, сред които Франция, Италия, Португалия Испания, Великобритания, България, Тайлланд, Казахстан, Русия,..

публикувано на 23.09.22 в 09:24