Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е център на тържествата за 100-годишнината на самолетостроенето

С въздушна обиколка на България и копие на първия български самолет ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на машината от инж. Асен Йорданов. Инициативата е на фондация „Български Военовъздушни сили“ с подкрепата на Министерство на отбраната. 

Самолетът ще бъде част от изложба „Построено от българи“, която включва над 20 летателни апарата. Откриването е на 8 август в Музея на авиацията в Крумово. Построяването на репликата на самолета на Асен Йорданов е по спечелен проект пред Военното министерство за 20 000 лева. Въпреки допълнителните средства от дарения, парите не стигат моделът да бъде построен така, че да може да лети. В момента той се довършва в хангар в Садово.

Посетителите на изложбата обаче ще могат да летят с други машини, построени от българи и да скочат с парашут. Това ще става срещу такса, която според организаторите ще е по-ниска от стандартните.

На 7 август от летище Пловдив стартира и Третата национална въздушна обиколка на България, която ще ще мине през летищата на Приморско, Балчик, Плевен, София и финал на следващия ден отново на летището край Крумово.

Честването на 100-годишнината от построяването на първия български самолет е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рокада в креслото на областния управител в Смолян

С решение на Министерския съвет от днес от длъжността Областен управител е освободен Румен Пехливанов. На негово място се връща предишният областен управител Захари Сираков.  Двамата си размениха официално местата на пети юли, когато се проведе официална церемония. Тогава областният председател на ДПС Румен Пехливанов бе официално представен на..

публикувано на 24.07.24 в 16:31

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево, стартира и дарителска акция

14 заявления за еднократна помощ от пострадали от огромния пожар в село Отец Паисиево са постъпили до момента в община Калояново, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметицата на общината Сузана Николова. Тя уточни, че най-сериозно е положението с младо семейство с дете на 1 година и 3 месеца, чийто дом е бил изпелелен, както и на майка с..

публикувано на 24.07.24 в 15:37

Изправят пред съда шофьор, опитал да подкупи полицаи

Шофьорът, опитал да подкупи полицаи след нарушение, отива на съд, реши пловдивската прокуратура. Предварителното производство срещу него е приключено и обвинителният акт е внесен в съдебната палата.  Случаят е от 28 май тази година, когато 44-годишният водач е предложил подкуп от сто лева на спрелите го за проверка полицаи. Това е станало  на..

публикувано на 24.07.24 в 15:31
Снимката е илюстративна

Задържаха тракторист, предизвикал пожар край Стрелча

60-годишен тракторист от Стрелча е задържан заради предизвикан от него пожар край средногорския град. Огънят е тръгнал преди обяд в сухи треви и стърнища в местността Изгорял цер.  Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август Изпратени на място са екипи на пожарните служби в Панагюрище и Пазарджик и полицаи...

публикувано на 24.07.24 в 14:22

Военен лекар ще управлява временно болницата в Карлово

Общинският съвет в Карлово избра д-р Даниел Пранджев за изпълняващ длъжността управител на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ ЕООД. Доскорошният заместник-началник на ВМА Пловдив ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс. Д-р Пранджевима специалности УНГ, „Авиационна медицина“ и „Здравен мениджмънт“. До..

публикувано на 24.07.24 в 14:01